Näringslivsprofilen Wachtmeister gick i våras ut och berättade att han drabbats av cancer. Nu bekräftar hans fru för Svenska Dagbladet att han avlidit, 84 år gammal.
”Livet har olika skeenden och utmaningar. För en månad sedan ändrades mitt liv i grunden”, skrev Wachtmeister i slutet av maj i ett känslosamt och självutlämnande inlägg på Facebook.
Ny demokrati
Ian Wachtmeister har ett långt förflutet inom näringsliv och politisk debatt. Men det var först 1991 han i bredare mening blev känd för svenska folket då han tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson grundade partiet Ny demokrati. Partiet tog sig med ett väljarstöd på 6,7 procent in i riksdagen samma år.
Wachtmeister bildade partiet Ny demokrati tillsammans med Bert Karlsson. Mellan 1991 och 1994 satt han i riksdagen, men lämnade partiet 1994.
– Han var på något vis den förste populisten ihop med Bert Karlsson, den som förde in populismen i svensk politik. Det är det bidraget han står för i ett historiskt perspektiv, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
Carl Bildt, som var statsminister 1991-1994 skriver om Ian Wachtmeister på Twitter:
”Det var alltid drag under galoscherna med Ian Wachtmeister. Han gav färg och liv åt sin politik. Seriös bakom en fasad av skämt. Jag minns honom som en stor, varm och djupt engagerad människa.”
”Greven och betjänten”
Med sina – som riksdagspolitiker betraktat – annorlunda bakgrunder kom Karlsson och Wachtmeister med sina kontroversiella politiska idéer och uppseendeväckande utspel att uppfattas som udda fåglar av etablissemanget. Adelsmannen Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, med rötter i arbetarklassen, kom i medierna att kallas ”greven och betjänten”.
– Han var en ganska rolig och färgstark person, och lyckades ändå med att lyfta Ny Demokrati under en tid långt innan sociala medier kom och man kunde få den typen av draghjälp, så i någon mening var han en skicklig politiker, säger SVT:s Mats Knutson.
Ian Wachtmeister valde dock att lämna partiet 1994 efter meningsskiljaktigheter med partiledarkollegan. 1998 försökte han göra politisk comeback, då genom projektet ”Det nya partiet”, ett parti vars program ideologiskt hade stora likheter med Ny demokratis.
I valet samma år lyckades man samla knappt en halv procent av rösterna och efter misslyckandet upplöstes partiet.
Under senare år har Ian Wachtmeister befunnit sig i politikens periferi genom att agera rådgivare åt Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och genom att gästtala på partiets konvent.
Från metallindustrin till politiken
- I sitt tidiga yrkesliv gjorde Ian Wachtmeister karriär inom den svenska metallindustrin, bland annat vid Oxelösunds järnverk och senare i Electrolux-koncernen.
- Under tidigt 1980-tal grundade han bolagsstrukturen The Empire, som verkar på den nordiska marknaden.
- Åren innan Ny demokrati bildades gav han ut debattboken ”Ankdammen”, där han genom satir kritiserar svensk politik – en publicering som senare skulle följas av flera likande böcker.
- 1991 grundades Ny Demokrati, fram till 1994 satt Wachtmeister i riksdagen.
Källa: TT