• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Limes Olsson är ickebinär och har alltså en könsidentitet som varken är man eller kvinna. Foto: Privat/TT

Ickebinära Limes: ”Jag tvingas komma ut hela tiden”

Publicerad

Limes Olsson är ickebinär och har alltså en könsidentitet som varken är man eller kvinna. Hen skulle tycka att det var bra med ett tredje kön, av flera anledningar.

– Det hade blivit lättare att hävda sin könsidentitet. Det känns som att det blir något man måste ta på allvar när det finns på papper, säger Limes Olsson.

Regeringen och flera riksdagspartier är positiva till att utreda möjligheten till ett juridiskt tredje kön. Detta skulle kunna göra vardagen mer smärtfri för många ickebinära personer i Sverige. Personer som varken identifierar sig som kvinna eller man.

– Om jag går till vårdcentralen eller sjukhuset så stämmer inte mitt juridiska kön med min könsidentitet. Om jag vill att de ska referera till mig som något annat än det som står i mina ID-handlingar så måste jag säga det gång på gång. Det är som att jag tvingas komma ut hela tiden, säger Limes Olsson som är ickebinär.

Kan bli problematiskt att resa utomlands

SVT Nyheter har pratat med flera ickebinära personer som är positivt inställda till ett införande av ett tredje juridiskt kön. Något som dock oroar Limes Olsson är hur det skulle bli att till exempel resa utomlands med ett annat kön än man eller kvinna i passet.

– Det skulle kunna bli jobbigt att resa till länder som inte har ett tredje juridiskt kön. Särskilt till länder där det kan vara farligt att inte vara cis (red anm. En person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet), säger Limes Olsson.

Vill ha könsneutrala personnummer

Men utöver det är hen positiv till ett införande. Till exempel tycker hen att man kan passa på att införa könsneutrala personnummer nu när personnumren håller på att ta slut. Till skillnad från i dag då den näst sista siffran talar om vilket juridiskt kön du har – udda om du har ett manligt kön, jämnt om du har kvinnligt

– Det känns frustrerande att man kan se ens juridiska kön på ens personnummer. Man får ju till exempel riktad reklam efter vilka nummer som finns i ens sista siffror, säger Limes Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.