Den 1 juli 2016 blev det olagligt att använda andra personers identitetsuppgifter på ett sätt som leder till skada för den drabbade. Därefter har anmälningarna om olovlig identitetsanvändning – i folkmun kallat id-kapning – rasat in.
LÄS MER: Kvinna får ersättning för id-kapning
Under årets första halvår anmäldes 12.800 brott enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. 41 procent av de utsatta var kvinnor över 18 år och 58 procent män. Resten gällde minderåriga. Motsvarande siffror för andra halvåret 2016 finns inte tillgängliga.
Chans till upprättelse
Björn Seeth, inspektör på polisens nationella bedrägericenter, tror att antalet anmälningar kommer att stiga ännu mer i takt med att medvetenheten om brottet ökar.
LÄS MER: Bedragare kapade hans identitet
– Den här siffran skulle kunna vara mycket högre. Olovlig identitetsanvändning är ofta kopplade till kort- och kreditbedrägerier. När grundanmälan upprättas kanske man inte tänker på att ta med även den här rubriceringen, men om man skulle koda alla kortbedrägerier som olovlig identitetsanvändning skulle siffrorna mer än tredubblas, säger han.
I juni var 70 procent av anmälningarna kopplade till kort- och kreditbedrägerier. En hel del handlade även om skapande av och kapningar av befintliga konton, framförallt på sociala medier.
LÄS MER: Securitas vd utsatt för stulen identitet
Björn Seeth tycker att det är bra att id-kapning räknas som ett eget brott, eftersom människor som tidigare inte var tydligt skadedrabbade nu har chans till upprättelse.
– Om någon använder din identitet för att hyra ut en lägenhet på någon annonssida på nätet är du inte direkt drabbad av brottet, men du kan få obehag i form av arga människor som betalat in hyrespengar och ringer dig. Nu har du rätt att få skadestånd av gärningsmannen.
Kan ge fängelse
Olovlig identitetsanvändning omfattar uppgifter som kan användas för att identifiera en fysisk person, exempelvis personnummer, namn, adress och e-postadress. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst två år.
LÄS MER: 21-åring åtalad för id-kapning och grovt bedrägeri
Men brotten är svårutredda. Därför satsar polisen på förebyggande information.
– Man måste vara medveten om att ens identitet är en värdehandling, den kan vara värdefull för människor med mörka syften.
Så skyddar du dig mot id-kapningar
Anmäl borttappade id-handlingar till polisen och kreditupplysningsföretag.
Exponera inte personuppgifter i onödan. Släng inte post med personlig information i soporna och lämna inte ut ditt personnummer på nätet.
Var medveten om riskerna med att koppla upp din mobil eller dator mot wifi.
Se över dina lösenord, använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
Kontrollera så att inte obehöriga kommer åt din post.
Var försiktig med okänd e-post eller okända länkar. Du kan få in virus i datorn som kopierar inloggningsuppgifter.
Källa: Polisen