Skolsjuksköterskan och kuratorn sa att Idas psykiska mående skulle förbättras om hon gick ner i vikt och slapp mobbningen. Det var något Ida också trodde på.
– Jag ville inte bli jämförd med stora djur eller att man skulle skratta åt mig. Jag trodde att jag skulle bli glad och en av alla andra om jag blev normalviktig, säger hon.
Efter en gastric bypass-operation gick Ida ner 80 kilo. Men livet som smal och vältränad gjorde henne inte lyckligare.
– Har man osäkerheter och dålig självbild innan operationen, så är det nog troligt att man har det efter också.
Ida är en av deltagarna i världens största studie om fetmaoperationers inverkan på ungdomars psykiska hälsa. Hör hennes tankar och erfarenheter som både smal och överviktig i videon ovan.
Fakta: gastric bypass
Vid en gastric bypass-operation kopplas större delen av magsäcken bort. Det gör att man blir mätt snabbt när man äter. Tunntarmen får då ta emot osmält mat vilket den inte klarar av. Därför skickar tunntarmen ut signaler till hjärnan som talar om att man är mätt. Efter operationen är man ofta inte lika sugen på fet och söt mat som tidigare.
Ungdomar som opererats har i randomiserade kontrollerade studier visats gå ner mer i vikt samt få bättre blodsocker- och blodfettskontroll än de som inte opereras.
Källor: 1177 och Forskargruppen AMOS2