Infektionssjukdomar bland barn på historiskt låg nivå

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga infektionssjukdomar bland barn är på en historiskt låg nivå just nu. Det märks i statistiken och på flera akutmottagningar för barn som SVT varit i kontakt med.

Anledningen tros vara alla smittskyddsåtgärder kopplade till pandemin.

Folkhälsomyndigheten samlar in statistik över alla bekräftade fall av influensan, vinterkräksjukan och RS-virus, ett virus som kan leda till allvarliga luftvägsinfektioner framförallt hos små barn. Men hittills i år finns det knappt några inrapporterade fall av dessa smittsamma sjukdomar. 

– Vi har alltid högsäsong på barnakuten under vintern. Då brukar vi få in många barn med olika infektioner. Men i år är det inte så. Vi har inte sett några RS-infektioner, ingen influensa, betydligt mindre andra luftvägsinfektioner och färre fall av maginfluensa, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset i Stockholm.

Coronapandemin

”Helt unikt”

På Folkhälsomyndigheten tror man de att de låga smittotalen beror på smittskyddsåtgärder kopplade till pandemin.

– Smittspridningen för sjukdomar som sprids som covid-19 är väldigt, väldigt liten. Det visar att många människor följer våra rekommendationer, tror Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Han säger att han aldrig har sett någonting liknande.

 – Det här har aldrig hänt förut. Det är helt unikt, säger Anders Tegnell.

”Ingen går med snor under näsan”

På Södersjukhuset tror Tobias Alfvén att smittskyddsåtgärderna är orsaken bakom de låga smittotalen.

-Nu är barn hemma från skolan och förskolan så fort de har minsta symptom. Det är ingen som går med lite snor under näsan. De tvättar händerna på ett helt nytt sätt och träffar färre nya människor, säger Tobias Alfvén.

Smittkedjan bryts för alla virus

Även på Skånes universitetssjukhus märker de av att betydligt färre barn söker vård hittills i år, jämfört med tidigare år.

-Vi brukar ha en högsäsong av infektioner nu, de står för en stor andel av besöken till barnakuten. Men åtgärderna mot covid-19 gör att smittkedjan bryts för varje virus. Vi har aldrig varit med om någonting liknande tidigare, säger Ulrika Tinghäll Nilsson, barnläkare och sektionschef på Skånes universitetssjukhus.

Och på barnakuten på Södersjukhuset i Stockholm hoppas Tobis Alfvén att vi tar med oss en del av våra nya beteenden även efter att pandemin tagit slut.

-Jag hoppas verkligen att vi blir bättre på att hålla sjuka barn hemma från förskolan och skolan. Och att vi fortsätter tvätta händerna och hålla en god hygien, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet