Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Glädjebesked” – Hör SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström förklara vad de nya inflationssiffrorna innebär. Foto: SVT Morgonstudion

Inflationen sjunker – nere på 1,3 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen enligt KPIF sjunker till 1,3 procent i juni. Det är första gången på tre år som den ligger under Riksbankens mål på två procent.

– De som har bolån kan nog vara glada över beskedet i dag, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Enligt KPIF, konsumentprisindex utan hushållens förändrade kostnader för bolån och det mått som Riksbanken går efter, sjönk inflationen i Sverige från 2,3 procent i maj till 1,3 procent i juni.

– Inflationen har fallit tillbaka ännu mer än vad man hade tänkt, säger SVT:s Kristina Lagerström.

Enligt SCB påverkades månadsförändringen i juni av lägre priser på kläder, vilket de skriver är vanligt för juni månad. Det var även prisnedgångar på hotellbesök och rekreations- och kulturella tjänster.

Innebär inte lägre priser i affären

Riksbanken har ett mål på två procents inflation. Det är första gången sedan september 2021 som takten ligger under målet.

– Det här är ett glädjebesked. Inflationen är för tillfället nere. Men det betyder inte att saker blir billigare, utan det ligger kvar på nivån som man har svettats över den senaste tiden, säger Kristina Lagerström.

Några som dock kan märka snabb effekt av beskedet är bolåntagarna.

– När det gäller boräntorna betyder den här siffran antagligen att Riksbanken känner sig mer säker på att man vill sänka räntorna redan i augusti och ett par gånger till under hösten.

”Risk att inflationen tar fart igen”

Det är många faktorer som påverkar inflationen. Stora händelser som pandemin, kriget i Ukraina och kriget i Gaza skapar stora osäkerheter i ekonomin.

– Det finns absolut en risk att inflationen tar fart igen till följd av de här stora händelserna som vi inte riktigt kan förutse. Vi har amerikanska valet också som kan påverka ekonomin. Det är ett fruktansvärt osäkert läge som är svårt att bedöma. Inflationssiffran visar inte att det är slut på kaosekonomin.

Inflationstakten enligt KPI, som även innefattar ökade räntekostnader, sjönk inflationen till 2,6 procent i juni från 3,7 procent i maj.

– Det här kommer att bli reallöneökningar tror man framöver. Hittills har inte lönerna ökat lika mycket som inflationen men nu tror ser man framför sig att vi får reallöneökningar igen, säger Kristina Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.