Inflationstakten var enligt KPIF, där effekter av hushållens räntekostnader har räknats bort, 6,4 procent i juli, jämfört med samma siffra i juni. Inflationstakten enligt KPI, som även innefattar ökade räntekostnader, ligger kvar på 9,3 procent i juli. Det visar Statistiska centralbyråns (SCB) uppdatering av konsumentpriserna för juli månad.
Experter hade förutspått en ökning till 6,5 procent.
Kaffe och resor dyrare
Livsmedelspriserna steg med 1,4 procent i juli jämfört med juni, enligt KPI. Kaffe, te och kakao var den livsmedelsgrupp som ökade mest i pris i juli. Även prishöjningar inom området rekreation och kultur börjat synas alltmer i inflationsberäkningarna, enligt SCB. Totalt har priserna inom området ökat med 14 procent på ett år.
Däremot sjönk ellpriserna med 15 procent under juli och nådde liknande nivåer som juli 2021.
– Den lite svagare kronan gör att vi kan få vänta ännu lite mer innan vi vunnit kampen mot prisökningarna, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.
Generellt har våren präglats av sjunkande inflation från toppnoteringen på 10,2 procent innan nyår. Under sommaren har utvecklingen dock planat ut.
Texten uppdateras
KPI och KPIF
KPI och KPIF är två olika mått på inflation som SCB beräknar. I KPIF ingår samma varor och tjänster som i KPI. Skillnaden mellan KPI och KPIF är att i KPIF hålls hushållens räntesatser för bolån konstant. Det innebär att KPIF inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån medan KPI påverkas av ändrade räntesatser.
SVT Nyheter rapporterar KPIF då det är kopplat till Riksbankens inflationsmål och påverkar kommande räntebesked.
Källa: SCB/SVT