Inflationen stiger till 10,2 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i Sverige stiger till 10,2 procent i december, jämfört med 9,5 procent i november. Orsaken till höjningen stavas rusande elpriser.

– Räkna med en räntehöjning på 0,5 procentenheter i februari, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 10,2 procent i december 2022, skriver SCB. Det är en uppgång från november då inflationstakten enligt KPIF var 9,5 procent.

– Elpriserna fortsatte att stiga i december, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Om man rensar bort energipriserna ligger den svenska inflationen på 8,4 procent, det är dock ändå en höjning från november då motsvarande siffra var 8,0 procent.

Torsdagens besked visade på en högre ökning än väntat. Förväntningarna enligt en sammanställning från Bloomberg var 9,8 procent, rapporterar TT.

Räkna med höjd ränta

De höga inflationstalen gör att vi kan vänta oss högre räntor framöver. Riksbanken har sitt nästa möte i februari och då är en höjning med 0,5 procent trolig, säger Alexander Norén.

Samtidigt finns tecken på att den svenska inflationen nu kan ha nått sin topp. Terminspriserna på elbörserna, det vill säga priset för att köpa el i framtiden, indikerar sjunkande elpriser kommande halvår, säger SVT:s ekonomikommentator.

Dessutom finns en kalendereffekt som väntas ger lägre siffror.

– Inflationen jämförs med föregående år och inflationsproblemen började förra våren. När vi jämför mars 2023 med mars 2022 – då börjar vi jämföra högra siffror med redan höga siffror, säger Alexander Norén och fortsätter:

– Bara det kommer göra att inflationstakten som vi mäter den kommer sjunka – men det betyder inte att priserna sjunker.

Under onsdagen kom siffror från USA som visar att inflationen där sjönk till 6,5 procent jämfört med 7,1 föregående månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.