kvinna med barn frågas av reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta influensavaccin, använd handsprit, här är rutinerna som folk håller i för att inte drabbas av sjukdomar. Foto: SVT

Influensan är här – ordentlig uppgång att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Flera olika smittor cirkulerar i Sverige nu under vintern och de senaste veckorna är det säsongsinfluensan som tagit extra fart och som väntas öka.

– Vi är precis i början av den här influensasäsongen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Vintertid är Sverige ett virrvarr av olika smittor som drabbar med olika kraft olika säsonger. Strax före jul gavs besked från Folkhälsomyndigheten att spridningen av covid-19 låg på en hög nivå och höll på att ta över i Sverige.

Men när det nya året inletts visar det sig att spridningen verkat lugna sig.

– Det ligger på en stabil nivå, på samma nivå som det har legat på sedan slutet av sommaren. Vi har ju förväntat oss att det ska öka men när det kommer, om det kommer och hur mycket det blir vet vi inte, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

En uppgång

I stället är det influensan som allt mer börjat ge sig till känna och smitta.

Som epidemistart räknas vecka 50 och där syns en uppgång av antalet fall med lite drygt 40 procent sedan vecka 51, vilket kan låta mycket.

– Men det är så det brukar se ut när det väl börjar och det är inte från några jättehöga nivåer, säger Gisslén.

När influensan väl börjat spridas brukar det bli ett par veckor där det går ordentligt uppåt.

– Och det ser ju ut så nu så det kommer säkert att bli ännu fler fall nästa vecka.

Boka tid

Och för dem som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa, det vill säga personer över 65 år och personer som tillhör riskgrupper, är det ännu inte för sent.

– Vi vet är att vaccinet gör nytta och minskar risken för att behöva sjukhusvård eller i värsta fall att avlida. Det gäller både covid och influensa. Om man tillhör en grupp som rekommenderas vaccination är det hög tid att boka en tid, säger Magnus Gisslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.