En delad bild där den första delen visar en kvinna liggande i en säng med en röd tröja, täckt med täcke och håller en näsduk mot näsan. Ett nattduksbord bredvid henne har medicin, nässpray och termometer. Den andra delen visar en person i formell klädsel med ansiktet dolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälper intag av C-vitamin mot förkylning? Det svarar Sara Mangsbo, professor i immunterapi på Uppsala Universitet, i klippet. Foto: TT/Anton Soggiu

Influensan rusar: ”Omfattande smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Influensan fortsätter att öka i samhället och toppen är ännu inte nådd. De två senaste veckorna har också fler personer behövt intensivvård på grund av sjukdomen.

Under de två senaste veckorna har även antalet personer som avlidit med sjukdomen ökat tydligt, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Just nu är vi inne i de tuffaste veckorna av en typisk influensasäsong, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

Samtidigt kommer fler att bli allvarligt sjuka i influensa med tanke på den omfattande smittspridningen som pågår, enligt Folkhälsomyndigheten. Även sjukvården kommer få en ökad belastning på grund av smittspridningen.

– Vi tror att toppen kan vara nådd snart, det betyder ju inte att influensan är på en låg nivå, utan att det börjar dala så de närmsta veckorna kommer fortsatt vara tuffa, säger Carnahan.

Tillbaks till en normal influensasäsong

Något som sticker ut för årets influensasäsong är att man ser tre olika sorters influensavirus som sprids samtidigt. Toppen av influensasäsongen kommer också senare än vad den gjort de senaste åren.

– De senaste tre säsongerna har vi haft toppar under december och den här säsongen ser mer ut som en typisk influensasäsong under perioden innan covid-19 pandemin, säger AnnaSara Carnahan.

Undvik att träffa andra

Den som misstänker sig vara sjuk i influensa ska undvika att träffa andra, framförallt för att minska risken att riskgrupper smittas.

– Tvätta händer, undvik att umgås med folk som har symptom och om man själv blir sjuk så ska man stanna hemma och särskilt tänka på att inte träffa äldre, sköra och personer med riskfaktorer och spädbarn, säger Carnahan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.