Många fler än vad landstingen hade räknat med verkar vilja ha årets influensavaccin. Missbedömningen har lett till att tillverkarna knappt har några fler vaccindoser att leverera, och situationen ser ut att gälla i övriga Europa enligt Läkemedelsverket.
Influensasäsongen börjar runt november och pågår över vintern. Vanliga symptom är hög feber, huvudvärk och halsont. Om man däremot tillhör riskgruppen kan det vara betydligt mer allvarligt än så, och kan leda till allvarliga följdsjukdomar.
– Det är allvarligt, framför allt för riskgruppen. Influensa är inte en trivial sjukdom för de som är äldre eller har underliggande sjukdomar. Det finns en överdödlighet, men man kan även bli väldigt sjuk, säger Charlotta Bergquist.
”Inte hänt tidigare”
Charlotta Bergquist rekommenderar de som tillhör riskgruppen att höra av sig till sitt landsting eller vårdcentral. Även om tillverkarna har slut på vaccinet, behöver det inte nödvändigtvis innebära att det är slut hos själva landstingen.
Hon menar att det är ovanligt att det blir brist på influensavaccin.
– Jag har jobbat på Läkemedelsverket i tolv år och det har inte hänt tidigare.
Vad den höga efterfrågan beror på är svårt att säga.
– Det kan bero på att årets vaccin är bättre, och att det dessutom skrivits en del om att svininfluensan cirkulerar.
Andra inom området har fört fram att det kan bero på att fler som inte tillhör riskgruppen väljer att vaccinera sig.
Nya leveranser
Att uppskatta mängden vaccin som behövs är svårt, och landstingen gör sin prognos redan i början av året för den kommande säsongens influensa.
Enligt influensavaccinets leverantör Sanofi AB har man tillsammans med landstingen gjort en ny uppskattning efter att det rapporterats om bristerna. De bedömer att 20-30 000 doser kommer att behövas, och skriver i ett pressmeddelande att man kommer leverera den mängden till alla landsting som har avtal med dem.
Det är dock de sista doserna företaget har möjlighet att leverera inför årets influensa.
Influensavaccination
Influensavirus förändras genom ständiga mutationer. Därför måste den som vill vara skyddad vaccinera sig varje år. Att vaccinera sig är frivilligt, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man gör det om man tillhör en av följande riskgrupper:
- personer över 65 år
- gravida, efter graviditetsvecka 16
- vuxna och barn från sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:kronisk hjärtsjukdomkronisk lungsjukdom, såsom kol och svår astmaandra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).kronisk lever- eller njursviktdiabetes mellitustillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
Källa: Folkhälsomyndigheten