• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Inga andra alternativ än att ge generaldirektören sparken

Uppdaterad
Publicerad

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sällan har en generaldirektör fått sparken så brutalt som när finansminister Magdalena Andersson på onsdagen meddelade att Skatteverkets generaldirektör får lämna sitt uppdrag.

Sänkte anseendet

Samtidigt är det svårt att se att hon hade några alternativ. Efter den tidigare affären på Skatteverket hade Ingemar Hansson fått i uppdrag att höja verkets anseende. I stället blev det precis  tvärtom när det nu avslöjades att Hansson agerat formellt ombud åt en särbo i en privat tvist med ett småföretag.

Skatteverkets chef i blåsväder

I det läget blev det omöjligt för Magdalena Andersson att uttala förtroende för sin generaldirektör, särskilt om hon redan bestämt sig för att senare byta ut honom.

Sökes: klassisk ämbetsman

Tillsättningen av en ny ledning för Skatteverket blir en delikat uppgift för finansministern. Det duger inte att utse någon som kan ifrågasättas för sin partipolitiska tillhörighet. I stället är kravet en person vars oväld inte kan ifrågasättas och som kan personifiera den klassiska svenska ämbetsmannarollen.

För egentligen handlar det inte om att öka förtroendet för enbart Skatteverket. Flera händelser det senaste året har rubbat tilltron till en saklig och opartisk statsförvaltning, ett grundfundament i en demokrati och rättsstat.

Illavarslande tecken

Avslöjanden om vänskapskorruption i Riksrevisionen eller misstankar om mutbrott ända upp i Fastighetsverkets ledning är illavarslande tecken om tillståndet i svenska myndigheter.

Detsamma gäller den tidigare affären vid Skatteverket där Ingemar Hansson och hans före detta överdirektör Helena Dyrssen försökte varna en före detta kollega i regeringskansliet för en mediegranskning.

Allt detta sammantaget innebar att det i dag var omöjligt för Magdalena Andersson att uttala förtroende för sin generaldirektör. Hon hade då riskerat att själv hamna i skottgluggen för kritik om att hålla Ingemar Hansson om ryggen.

Redan bestämt sig

Inte minst med tanke på att flera tunga experter på området redan har uttalat skarp kritik mot att Hansson agerade formellt ombud åt sin särbo. Och varför skulle Magdalena Andersson självmant utsätta sig för sådan kritik om hon ändå bestämt sig för att byta ut Ingemar Hansson?

Nu har finansministern avskedat chefen för en av Sveriges viktigaste och tyngsta myndigheter. Därmed återstår den svåraste delen av manövern: Att utse en ny ledning som kan återupprätta förtroendet och anseendet för Skatteverket.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet