Då dalade de rödgrönas opinionssiffror och Alliansens steg i riktning mot skyn. Men dagens socialdemokratiska budget lär inte skicka några chockvågor till väljarkåren.
Det mesta var känt eftersom partierna numera portionerar ut innehållet i sina budgetar i förväg. Och Socialdemokraterna undviker noggrant att hamna i samma fålla som i maj 2010, när de redovisade krona för krona hur de skulle betala sina gemensamma satsningar.
Den gången var det viktigt att inge väljarna förtroende för att den rödgröna alliansen hade en genomtänkt ekonomisk politik som de enats om. Nu går Socialdemokraterna fram på egen hand, de känner sig friare och gömmer några kort bakom ryggen. Tills vidare mörkar de om det som tidigare var en självklar grundbult i den socialdemokratiska politiken; a-kassan, men också sjukförsäkringen. Först på sensommaren lär det komma närmare besked om a-kassan och sjukförsäkringen.
A-kassan ömtålig fråga
Magdalena Andersson försäkrar att väljarna inte behöver tvivla, de kan per definition lita på att Socialdemokraterna värnar a-kassan. Något annat är också otänkbart i förhållande till LO.
Men sedan förra valet, när Mona Sahlin gjorde analysen att Socialdemokraterna sågs som ett bidragsparti, har a-kassan blivit en ömtålig fråga som Socialdemokraterna inte ställer ut i rampljuset. I partiets höstmotion sägs att taket i a-kassan ska höjas från 680 kronor per dag till 910 kronor. Hur omfattande löftet blir inför valet i september är alltså okänt.
Hur ska de nå EU:s lägsta arbetslöshet?
Jobben är den viktigaste förutsättningen för att säkra välfärden. Socialdemokraterna vet vart de vill, att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men vägen dit ringlar inte spikrakt. Hur ska de nå dit? Räcker näringspolitiken och utbildningssatsningarna som presenterats för det storslagna målet?
Socialdemokraterna säger att de vill förverkliga sina reformer på skolans område redan nu. Men det är en teknisk omöjlighet på grund av reglerna kring budgethanteringen. Det vet Socialdemokratern så den retoriken är slagkraftigare än vad verkligheten ger utrymme för.