”Inga problem att dra ned på proteinet”

Uppdaterad
Publicerad

Kostexperten Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket svarade på frågor om nya kostråden. Här kan du läsa chatten i efterhand.

lena: Om man ändå äter kött för ofta, är det skillnad på gris eller nöt ?

Åsa Brugård Konde: Inte när det gäller risken för cancer. När det gäller miljön är det ganska komplicerat. Nöt har större klimatpåverkan, men kan samtidigt vara bra för öppna landskap. Det gäller att välja med omsorg om både miljö och djurhälsa, men det är inte det allra lättaste. 

Bosse K: Kommer Livsmedelsverket att ta fram en ny tallriksmodell?

Åsa Brugård Konde: Den gamla modellen håller egentligen ganska så bra, men vi har pratat om att kanske göra lite olika modeller för olika typer av människor. Lite beroende på hur mycket man rör på sig, om man vill hålla vikten eller gå upp eller ner i vikt. 

Katta: Vilken vetenskaplig grund vilar de nya kostråden om att äta mindre kött på?

Åsa Brugård Konde: Det är en stor genomgång av forskningen som har gjorts av World Cancer research fund. 

Lars-Erik: Vad finns i frukt som är nyttigt som inte finns i grönsaker?

Åsa Brugård Konde: Olika frukter och grönsaker innehåller olika näringsämnen och bioaktiva ämnen. Därför är det bra att variera och äta många olika sorter och färger. Men vill man inte äta frukt kan man utan problem täcka sitt näringsbehov ändå. 

Alida Nyberg: Vilka grönsaker är att rekommendera enl livsmedelsverket? 500gr kött i veckan. Ingår fågel och fisk eller endast rött kött?

Åsa Brugård Konde: Vi rekommenderar att man varierar, men vill särskilt slå ett slag för bönor, linser, kål, rotfrukter och andra grova grönsaker. 

I 500 gram i veckan ingår inte fågel och fisk.

Kritiker: Tror ni värkligen att ett barn kan äta 500g grönsaker per dag?

Åsa Brugård Konde: Absolut. Men för små barn räcker det med mindre. För de minsta barnen är vårt råd att de får vänja sig vid att äta grönsaker och frukt. Grönsaker till varje måltid och frukt varje dag. För barn 4-10  år är rekommendationen 400 gram om dagen. Och kom ihåg att det är både grönsaker och frukt. 

Leo: Ska man äta fisk (exkluderat insjöfisk osv) MAX 3-4ggr i veckan eller är det en minsta rekommendation?

Åsa Brugård Konde: Rådet är att äta fisk cirka 2-3 gånger i veckan. 

bengt: Varför ska man bara äta fisk/skaldjur 2-3ggr per vecka? Miljö eller hälsoskäl? 

Åsa Brugård Konde: Det är för miljöns skull. För hälsans skull är det inget problem med mer, men om vi äter väldigt mycket fisk kommer fisken att ta slut. 

Anna K: Vet man hur många svenskar som följer era kostråd?

Åsa Brugård Konde: Vi gör undersökningar om hur svenska folket äter. Den senaste undersökningen visade att vi nu äter mer frukt och grönt än tidigare och även mer fisk. Det är positivt. Men vi äter också alldeles för mycket godis, läsk och snacks. Så svaret är väl lite både ock. 

Sebastian: Hej, *Hur mycket kött äter en svensk i genomsnitt per vecka idag? *Äter vi i Sverige för mycket protein idag? Bästa hälsningar, Sebastian

Åsa Brugård Konde: I genomsnitt äter vi 600 gram tillagat rött kött i veckan. 42 % av kvinnorna och 72 % av männen äter mer än 500 gram i veckan. 

I genomsnitt äter vi ungefär lagom mycket protein, men snarare lite för mycket än för lite. Vi kan utan problem dra ner på proteinet. 

Ulf: Tror du att folk kommer att följa era råd? Bryr sig folk om vad ni säger?

Åsa Brugård Konde: Jag tror att många vill följa dem, men att ändra sina vanor är inte alltid så lätt. Jag hoppas att vi tillsammans med många andra aktörer ska kunna hitta sätt att hjälpa de som vill följa råden att göra det. 

Nete : Fågel är alltså bättre än kött för cancerrisken? Och är det ”bara” cancer som är risken, ingår ökad risk för stroke och andra kärlsjukdomar?

Åsa Brugård Konde: Det stämmer att fågel är bättre än kött när det gäller cancerrisken. Vad gäller stroke och andra kärlsjukdomar ser man inte ökad risk, utom om man väljer bacon, korv och andra produkter med onyttiga fetter. 

Birgitta: Vilka grönsaker är nyttigast? Jag har svårt att äta bönor t ex. Är mangold jämförbart med spenat i nytighet? När det gäller kött, hur är det med fårens påverkan på klimatet? Är fårkött bättre än nöt och fläsk i klimathänseende? Hur är det med vilt som alternativ till nöt, älg och vildsvin?

Åsa Brugård Konde: Det är alltid svårt att gradera grönsaker. Livsmedelsverket gjorde en tio i topp lista för ca ett halvår sedan. Gå in och kolla efter den på www.livsmedelsverket.se. Där hittar du även vår livsmedelsdatabas. Klicka på ”Sök näringsinnehållet” i högerkolumnen på förstasidan. 

Jens: Varför tror ni fortfarande att mättat fett är farligt? 

Åsa Brugård Konde: Det forskningen visar tydligt är att ett byte av en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett leder till minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar. Det här har den starkaste evidensgraden i de nordiska näringsrekommendationerna. (Men det hjälper inte att byta ut det mättade fettet mot snabba kolhydrater, det ger ingen minskad risk)

Birgitta: Är det ok att äta mycket magra mjölkprodukter; lättmjölk, fil, ost etc. Är det inte bättre att steka i smör än i olja?

Åsa Brugård Konde: Magra mjölkprodukter är bra, men det är aldrig bra att äta bara en sorts livsmedel. Mer än sammanlagt en halvliter finns det ingen anledning att äta. 

Olja är bättre för hälsan. Den enda nackdelen är att man inte ser hur varm den är. Vill man kunna se det är det bättre med flytande margarin eller liknande flytande matfetter. 

G: Varför skiljer ni inte på hälsobaserade råd och miljöbaserade råd? Det skulle göra det lättare att göra sina egna val.

Åsa Brugård Konde: Vi tänker tvärtom: Varför ska man ena dagen tänka på kroppen och andra på hälsan?

Åsa Brugård Konde: Tack för bra frågor! Hoppas att alla nu börjar äta mer mat från växtriket och att ni hittar goda roliga recept som ni kan laga!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.