En mäklare förklarar en ritning över en lägenhet under en visning i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Corona-effekten över – nu ökar bostadspriserna

Uppdaterad
Publicerad

I maj kom rapporter om en coronaeffekt som tryckte ner priserna på bostadsmarknaden. Men nu har marknaden vänt, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik – och antalet sålda bostadsrätter når en rekordnivå.

Så sent som i maj rapporterade SVT om sjunkande bostadspriser i coronakrisens spår. Även om experterna inte var överens om att det gick att härleda marknadens utveckling till pandemin, så hade priserna för privata bostäder gått neråt en period i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men sedan dess har det vänt.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna fortsatte uppåt i juni, samtidigt som priserna på bostadsrätter varit mer eller mindre oförändrade sett till hela landet. 

Villorna blir dyrare

För villor i hela riket ökade priserna i juni med 2 procent och i storstadsområdena med 1 procent.  Medelpriset på en villa i Sverige ligger nu på 3,4 miljoner kronor.

De högsta priserna hittar man i Stockholms län där medelpriset är 6,1 miljoner kronor medan det säljs flest villor i Västra Götalands län där medelpriset är strax över medelpriset i riket, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Spretigt bland bostadsrättspriserna

Prisutvecklingen för bostadsrätter såg olika ut i de olika storstadsområdena under juni.

Priserna i Stockholmsområdet minskade med en procent. De ökade i Göteborgsområdet med en procent och var oförändrade i Malmöområdet.

Rekord i försäljning

Inte bara priserna minskade i maj, utan även antalet sålda bostadsrätter och villor. Även den utvecklingen vände i juni.

Jämfört med förra året ökade försäljning av villor med 3 procent medan antalet bostadsrätter ökade med 14 procent och nådde en rekordnivå med över 10 000 sålda, trots coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.