En akutmottagning. Foto: TT

Ingenstans i Sverige erbjuds akutvård tillräckligt snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Inte en enda region eller ett enda landsting klarar av att erbjuda akutvård till patienter tillräckligt snabbt. Väntetiderna ökar på landets akutmottagningar, och det är stora regionala skillnader. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport om väntetider i vården.

Alla väntetider ökar och det förefaller vara ohyggligt svårt att klara vårdgarantin överlag. Det är några av huvuddragen i den rapport som Socialstyrelsen i dag presenterar om akutsjukvården och vårdgarantin i Sverige.

– Uppfyllelsen av vårdgarantin har blivit sämre det senaste året, och även över längre tid. Från 2012 till 2016 så sjunker detta, det har blivit allt svårare att leva upp till garantin, säger Jenny Asplund, projektledare på Socialstyrelsen.

Val 2018 – #dinröst

”Skillnaderna är stora”

Snitt-väntetiden på akutmottagning i Sverige ökade med 22 minuter, enligt mätningen gjord juni 2016 – maj 2017, jämfört med föregående mätning juli 2015 – juni 2016.

– Det är en av de allvarligare bitarna. Äldre tvingas ofta vänta väldigt länge, konstaterar Jenny Asplund vid Socialstyrelsen.

Hälften av alla patienter måste i dag vänta minst 3 timmar och 30 minuter på akuten, är det en rimlig väntetid?

– Det finns inget sådant riktvärde från Socialstyrelsen. Det är vårdbehovet hos patienten som måste styra vad som är rimlig tid, säger Asplund, och tillägger:

– Men det är såklart inte okej att vänta så länge på akuten som många äldre ofta tvingas göra.

Precis som inom akutsjukvården är det stora skillnader i väntetider beroende på var i Sverige man bor när det kommer till primärvård.

Exempelvis kunde den som sökte sig till en vårdcentral på Gotland förra året vara tämligen säker på att få rätt hjälp i tid, 91 procent av patienterna fick träffa en läkare inom sju dagar. I Uppsala var motsvarande siffra bara 75 procent.

Stora skillnader i specialistvård

Nio av tio patienter inom specialistsjukvården uppger att de har förtroende för vårdpersonalen. Men, för den som behöver specialistvård skiljer det sig dramatiskt i hur väl vårdgarantin uppfylls, det vill säga att man som specialistvårdtagare har rätt till hjälp inom 90 dagar.

– Inom cancervården till exempel uppfylls kraven för vårdgarantin i 99 procent av fallen. Inom allergisjukvården är det bara 68 procent som får hjälp i tid, säger Jenny Asplund, och tillägger:

– Men det är klart det alltid finns ett utrymme att diskutera vårdbehovet här och hur länge det är rimligt för patienter att vänta.

Så stora skillnader är det på akuten

Akutväntetider (medianvistelsetid), juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Södersjukhuset, Stockholm, 4 tim 45 min

2. Universitetssjukhuset, Lund, 4 tim 31 min

3. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 4 tim 30 min

Kortast

1. Gällivare sjukhus,Gällivare, 2 tim 10 min

2. Oskarshamns sjukhus,Oskarshamn, 2 tim 14 min

3. Kiruna sjukhus, Kiruna, 2 tim 17 min

Riket 3 tim 30 min

Tid till läkarbedömning på akutmottagning, juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 1 tim 43 min

2. Södersjukhuset, Stockholm, 1 tim 37 min

3. Kungälvs sjukhus, Kungälv, 1 tim 31 min

Kortast

1. Köpings lasarett, Köping, 29 minuter

2. Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm, 30 minuter

3. Arvika sjukhus, Arvika, 34 minuter

Riket 61 minuter

Detta har du rätt till enligt vårdgarantin

Primärvård: Du har rätt till kontakt, med exempelvis en sjuksköterska på en vårdcentral, samma dag som du tar kontakt med primärvården. Om denna kontakt bedömer det som nödvändigt för dig att träffa en läkare så har du rätt till det inom sju dagar.

Specialistmottagning: Om du skickas vidare till en specialist inom vården så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på ett sådant besök. Samma regel gäller om det är du själv söker specialistvård, utan remiss. Inom psykiatrin är regeln att du inte ska behöva mer än 30

Behandling: Om din läkare exempelvis bestämmer att du ska opereras så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på behandlingen.

Akutvård: Berörs inte av vårdgarantin, men om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet