Åklagarens målade under den första rättegångsdagen upp en bild av ett liv i fullständig misär för den åttaåriga Yara. Flickan kom ensam till Sverige från krigets Gaza i juni 2013 och flyttade då in hos en släkting och dennes fru. Men livet i Sverige blev inte den säkra plats som Yaras familj hade hoppats på.
Redan våren 2014 började Yara utebli från skolan och skolpersonal reagerade på att hon verkade nedstämd. Lärare gjorde då ett hembesök och upptäckte att flickan såg ut att ha blivit slagen i ansiktet. Läraren beskrev också att huset var smutsigt och att det knappt fanns några möbler. När skolans rektor anmälde det hela till socialen fick han besked om att ärendet om Yara var avslutat, eftersom hon fått en ny vårdnadshavare. Någon formell orosanmälan upprättades aldrig.
På valborgsmässoafton hittades så Yara död i lägenheten i Karlskrona – enligt åklagaren misshandlad till döds med en brödkavel och en elsladd. Runt om i lägenheten fanns blodspår och hårtussar med Yaras DNA.
”Många har ett moraliskt ansvar”
Tidigare chefsåklagare Sven-Erik Alhem, som följer fallet, konstaterar att det finns flera personer runt Yara som faller utanför straffrättsligt ansvar men som har ett stort moraliskt ansvar i det som skett, eftersom man inte har agerat:
– Jag tror att det finns väldigt många vuxna individer utanför rättssalen som har anledning att känna skuld. Allt är inte bara straffrättsligt ansvar utan det finns också ett moraliskt ansvar. Jag tror det är väldigt svårt som vuxen att känna att man skulle ha kunnat förhindra detta.
Inför rättegången som väntas pågå i knappt två veckor, har det förekommit spekulationer om att de båda skulle kunna undslippa straff genom att skylla på varandra. Men så är det inte enligt Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem pekar på att mannen, flickans släkting som också var hennes vårdnadshavare, har ett så kallat garantansvar. Han är med andra ord ansvarig för flickan under varje sekund av hennes liv till dess hon blir myndig. Han kan alltså dömas oavsett om han personligen deltagit i misshandeln och mordet på Yara.
”Moraliskt ansvar”
Sven-Erik Alhem tror också att mycket kommer att hända under de dagar som rättegången pågår:
– Man ska vara väl medveten om att i ett sådant här mål finns det mycket som talar för att nya omständigheter kan komma upp i dagen. Men som jag ser det så talar allt för att man kommer att ställa dem båda till ansvar.
Komplext fall
Fallet saknar ändå inte komplexitet. Det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi:
– I det här fallet kan man tänka sig att båda har deltagit i misshandeln och därför kan dömas till gemensamt ansvar. Det är ett komplext fall så till vida att det förefaller handla om mer än den gärning som ledde till flickans död. Det handlar om långvarig misshandel och vanvård och det är möjligt att både mannen och kvinnan deltagit i detta, säger han.