Foto: Scanpix

Inlagda rödbetor onyttigaste grönsaken

Uppdaterad
Publicerad

Spenat och andra gröna blad toppar listan över de nyttigaste grönsakerna, enligt en ny analys från Livsmedelsverket.

Föga förvånande är kanske också att de följs av gröna bönor och broccoli.

– Nej, det bekräftar gamla uppgifter, säger nutritionisten Veronica Öhrvik, som däremot kallar kantarellen för en bubblare.

Den hamnar nämligen precis utanför 10-i-topp-listan över de undersökta grönsakerna, rotfrukterna och svamparna.

– Kantareller innehåller 2-3 gånger så mycket D-vitamin som lax per 100 gram, säger hon.

Topplistan har korats utifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Längst ner på listan finns inlagda rödbetor.

– Det är tråkigt att hänga ut någon. Alla grönsaker är ju nyttiga. Men att variera är viktigare än att bara äta de nyttigaste, säger Veronica Öhrvik.

Grönsakernas topplista:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor

2. Gröna bönor/haricot vert

3. Broccoli

4. Gröna ärter och sockerärter

5. Avokado

6. Vita bönor

7. Purjolök

8. Blomkål

9. Linser

10. Kikärter

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.