Föga förvånande är kanske också att de följs av gröna bönor och broccoli.
– Nej, det bekräftar gamla uppgifter, säger nutritionisten Veronica Öhrvik, som däremot kallar kantarellen för en bubblare.
Den hamnar nämligen precis utanför 10-i-topp-listan över de undersökta grönsakerna, rotfrukterna och svamparna.
– Kantareller innehåller 2-3 gånger så mycket D-vitamin som lax per 100 gram, säger hon.
Topplistan har korats utifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Längst ner på listan finns inlagda rödbetor.
– Det är tråkigt att hänga ut någon. Alla grönsaker är ju nyttiga. Men att variera är viktigare än att bara äta de nyttigaste, säger Veronica Öhrvik.
Grönsakernas topplista:
1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter
Källa: Livsmedelsverket