Mellan en till tre dagar varje år inträffar fredagen den 13:e och enligt skrock är det en dag som följs av otur. Dagen har en bakomliggande historia, inom många kulturer är talet 13 olycksbådande och det var även 13 personer vid bordet när Judas förrådde Jesus, enligt Världens historia.
–Jag tror inte på att det är en otursdag, säger Bengt af Klintberg, pensionerad folklivsforskare och författare till böcker om folktro.
Ingen gammal myt
Enligt Bengt uppstod myten på 1800-talet.
–Många tror att fredag den 13:e är en myt som funnits sedan länge tillbaka, men så är inte fallet. Siffran 13 är ett olyckstal och fredag är en olycksdag, på 1800-talet kombinerades dessa två, berättar han.
År 1907 uppmärksammades fredag den 13:e då romanen ”Friday the 13th” kom ut i USA, sedan dess lever myten kvar, skriver Världens historia.
”Media förstorar dagen”
-Jag tror att de flesta är rätt så likgiltiga inför fredagen den 13:e, det är snarare media som förstorar upp dagen och håller den vid liv, säger Bengt.
Han anser att myter inte är bokstavligt sanna utan de snarare berättar hur folk är och att människors tankar är relaitivt lika genom århundraden.
–Det sker olika saker dagligen men myter skapar trygghet i tillvaron för människor, säger Bengt.