Den 17 mars fattade regeringen ett tillfälligt beslut om att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder huvudsakligen utanför Europa. Syftet var att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och att minska smittspridningen.
Hoppas på kortvarigt förbud
Regeringen beslutar om att förlänga inreseförbudet med 30 dagar. Det kommer att gälla fram till den 15 maj. Svenska medborgare omfattas inte av förbudet och till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, forskare, diplomater och vissa säsongsarbetare som har en nyckelfunktion inom livsmedelsproduktion kan vara undantagna från förbudet.
– Det här är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att förbudet blir kortvarigt, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Enligt polisen har ungefär 60 personer stoppats vid gränsen sedan inreseförbudet började gälla.
Löfvens uppmaning till svenskarna
På torsdagens presskonferens sa statsministern att man får vara beredd på att rekommendationer och restriktionerna som införts kan komma att gälla i månader.
– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira första maj. Håll kvar tanken på att det här inte handlar om dig, utan om allas väl och ve. I resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra.
Frågor och svar om inreseförbudet
Vad innebär förbudet?
Att icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz stoppas tillfälligt. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.
Varför införs förbudet?
För att mildra effekterna av coronaviruset.
Hur länge gäller förbudet?
Det kommer att gälla åtminstone fram till den 15 maj.
Finns det undantag?
Ja. Undantag från inreseförbudet görs för bland annat EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med inresan är att återvända till sitt hem. Även utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige undantas.
Går det fortfarande att söka asyl i Sverige?
Ja, det gör det.