Vid ett narkotikatillslag på Södermalm i Stockholm 2020 beslagtogs en mobiltelefon. I den hittade polisen filmade övergrepp på till synes sovande eller medvetslösa kvinnor. Klippen blev avgörande i utredningen mot den så kallade Nytorgsmannen.
Steph är en av de målsägande som polisen lyckades identifiera via filmerna.
Hon träffade Nytorgsmannen på krogen ungefär ett år innan tillslaget och följde med hem till honom tillsammans med ytterligare en kompis. Där somnade både hon och hennes kompis helt oväntat och vaknade flera timmar senare i panik.
Steph och hennes kompis tog bussen därifrån och sen hörde hon inte av mannen mer.
Över ett år senare blev hon uppringd av en utredare hos polisen och ombedd att komma in till vittnesförhör. Under förhöret visade polisen upp stillbilder av hennes personliga detaljer i filmerna, i identifieringssyfte. Först då förstod Steph vad hon hade utsatts för.
Utredaren: “Vilka är de här kvinnorna?”
Vanligtvis söker polisen efter den brottsmisstänkte och inte målsägande. Men i detta fall var det tvärtom; utredarna försökte få kontakt med de målsägande som syntes i filmklippen.
– Varenda gång vi har identifierat en målsägande så har vi gjort det på ett nytt sätt eller lite annorlunda, men vi har nästan alltid utgått från hans telefon, säger civila brottsutredaren Rima Almadeh.
Här berättar hon hur många målsägande reagerade när de förstod vad de hade utsatts för i polisens förhörsrum:
Se det första avsnittet av Dokument inifrån: Nytorgsmannen på SVT Play eller i SVT1 tisdag 18 oktober klockan 21:00.
Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig
Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.
Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.
Kvinnojourer
Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.
Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.
Storasyster
Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.
Brottsofferjouren
Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.
Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.
Rikskriscentrum
Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida.