– Vi ser att det sker en stark ökning av solcellsanläggningar. Det beror på ett ökat klimatintresse, högre elpriser, billigare solpaneler, det gröna avdraget men även en oro för världsläget. Många önskar att bli självförsörjande av el, säger Elin Larsson, analytiker vid Energimyndigheten.
Företaget Solkompaniet har funnits sen 2010 och satsar på storskaliga solcellsanläggningar. Den dagen SVT är på besök sätter man upp paneler på taken till en bostadsrättsförening i Liljeholmen i södra Stockholm.
– Det har varit otroligt gynnsamt att sälja solpaneler de senaste åren. Både klimat, energipriser och även en stor osäkerhet i världen bidrar till det ökade intresset. Vi märker också ett ökat intresset av större anläggningar. Vi har fått många samtal och förfrågningar den senaste månaden, säger Axel Alm vd på Solkompaniet till SVT Nyheter.
Solceller står för en procent
I dag finns cirka 100 000 solcellsanläggningar i Sverige. Den stora ökningen har skett de senaste åren. Men el från solceller står bara ändå för en liten del, ungefär en procent, av all el vi förbrukar. Men Energimyndigheten förutspår i sin kortsiktsprognos nära en fyrdubbling under perioden 2020-2024.
– Vi tror att vi kommer att se en liknande ökande utveckling de kommande åren. Det som talar emot är att priset på solpaneler inte kommer att sjunka mycket mer i pris och att det kan uppstå problem med leveranser och råvaror, säger Elin Larsson vid Energimyndigheten.
Svenskproducerad el kommer idag främst från vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och kraftvärme.
Tror på 5-10 procent till 2040
Enligt Energimyndighetens prognos menar att cirka 5-10 procent av Sveriges totala elanvändning skulle kunna komma från solenergi år 2040,
förutsatt att ett antal främjande åtgärder genomförs. Men på Solkompaniet tror man att intresset växer sig starkare.
– Vi ser att den prognosen är i underkant i förhållande till den efterfrågan vi möter och hur starkt det ekonomiska case:et för sol är idag. Vår målbild är att solel ska vara minst tio procent av Sveriges elproduktion år 2030, säger Axel Alm.
Fakta från Energimyndigheten
Under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 MW. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2020. Vid slutet av 2021 fanns det därmed 92 360 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, och den totala installerade effekten uppgår nu till 1 593 MW (cirka 1,6 GW).
Regioner med störst installerad effekt per capita
Installerad effekt per capita (Watt per person):
Hallands län 277
Kalmar län 269
Södermanlands län 264
Gotlands län 252
Jönköpings län 241
Östergötlands län 227
Blekinge län 203
Jämtland 202,6
Uppsala 200,3
Källa: Energimyndigheten