– Här gick statsministern och jag. Då berättade jag om våra problem med invandringen då, och samtidigt möjligheterna – hur vi ska kunna göra detta, säger Göran Johansson, styresleordförande för pappersbruket Lessebo Paper.
Göran Johansson var med och tog över pappersbruket 2013, efter år av konkurser och elände. I dag går det bra, bruket är fortfarande största arbetsgivaren, men samtidigt finns nya problem som kommit med den stora inflyttningen.
– I Lessebo känner vi ju då att vi har fått oproportionerligt många nyanlända här, och det belastar ju då skola, sjukvård, bostäder. Normalt sett så har det ju inte funnits någon bostadskö här. Nu finns det en jättekö, säger han.
”Det är inte nattsvart”
Marie Österholm är operatör på Lessebo Paper, och var också med när statsministern besökte pappersbruket. Medan hon flyttar på stora varor med hjälp av truck berättar hon om sin syn på situationen i staden.
– Jag har inga problem med invandringen. Mina föräldrar var invandrare. Och mina barn umgås ju med muslimer och vi umgås med föräldrarna, vi har inga problem. Man får acceptera vissa saker men det är inte så konstigt, jag menar i dag är ju folk veganer – att de inte äter vår mat det är väl inget konstigt med det. Det hade jag velat tala om för Löfven, att det är inte nattsvart och så, men tyvärr fanns ju inte tiden då det var så mycket kommunalpolitiker – de ville ju ta sitt, säger Marie Österholm.
”Sveriges största öppna arbetslöshet”
Nere på Smålandspostens lokalredaktion är förra veckans besök av statsministern redan ”yesterday’s news”.
– I måndags så hände stora grejer i Lessebo. Statsministern var på besök. Då visste han inte att denna vecka skulle vi få veta att Lessebo har Sveriges största öppna arbetslöshet, säger Anders Karlsson på Smålandsposten.
Återigen är invandringen både problem och en möjlighet. Det är bland utrikesfödda arbetslösheten är som högst, samtidigt som det också är dem som skapar nytt liv i bygden.
Lessebobon Mohammed Qasem har öppnat en livsmedelsbutik som, bland annat, säljer varor som inte finns på vanliga butiker, och tilltalar araber, säger han.
– Jag öppnade den här affären för att folk brukar åka till Växjö för att handla. Till exempel den, som heter foul. Araber brukar köpa mycket av den, säger Mohammed Qasem.
Hur går det för affären?
– Det går jättebra.
Göran Johansson driver också andra stora företag i Lessebo. På den mekaniska verkstaden jobbar många nyanlända.
– Då ser vi möjligheten med att det är nyanlända här som vill börja arbeta i industrin och vi har haft ganska svårt att locka svenska ungdomar till att göra det.
”I första hand är vi människor”
– Jag jobbade lite hit och dit och så tyckte Göran att jag skötte mig bra. Det beror på det, hur hårt du kämpar. Jag kom hit och efter två år fick jag jobb hos Göran. Jag gick några utbildningar på jobbet, typ lackare. Det spelar ingen roll om du är svensk eller om jag är afghan eller folk brukar säga ”svartskalle” eller ”brunskalle”. Alltså det spelar ingen roll – i första hand är vi människor, vi måste hjälpa varandra, säger lackaren Mohammed Arif Sharifi.
Framtiden är oviss, Lessebo är inte längre en avfolkningsbygd, men har högst arbetslöshet i Sverige.
– Hade vi fått bättre förutsättningar så hade vi kunnat skapa 50 jobb här, säger Göran Johansson.
Hur ser du på den här utmaningen då?
– Ja, om vi ska stå för utmaningen själva då är det nog en omöjlighet att kunna klara detta. Men vi behöver ju på något sätt hjälp.
Debatt i Agenda
Ikväll debatterar företrädare för Sveriges tre största partier om orter som Lessebo: Är flyktingmottagningen en tillgång eller belastning?
Arbetsmarknadsmininstern Ylva Johansson (S), moderaternas Elisabeth Svantesson, och Sverigedemokraternas paritledare, Jimmie Åkesson.
Ikväll klockan 21.15 på SVT2.