Rapporten målar en bild av drastiska effekter för både de arbetssökande och för myndigheten själv om budgetförslaget går igenom.
- Jämfört med regeringens vårproposition kommer 4 500 färre arbetslösa att få arbetsmarknadspolitiska insatser och program.
- Totalstopp för nya extratjänster och så kallade moderna beredskapsjobb. Även andra subventionerade anställningsformer kommer att minska rejält.
- Deltagarna i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin kommer därmed att stiga med ungefär 10 000.
Arbetsförmedlingen beskriver att ”förutsättningarna för att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten försämras” och varnar för att man i en avmattad konjunktur nästa år ”riskerar att ytterligare förstärka obalansen på arbetsmarknaden och på sikt öka risken för fler långtidsarbetslösa”.
”Konsekvenserna stämmer inte med intentionerna”
Många enskilda kan hamna i kläm eftersom åtgärder försvinner innan nya finns på plats, ”något som kan innebära ekonomiska (och även psykosociala) påfrestningar för den enskilda individen”. Dessutom kan offentliga arbetsgivare uppleva att borttagandet av extratjänsterna leder till att ”kvaliteten i servicen till allmänheten försämras”.
Försämrade resultat
På flera punkter varnar rapporten för försämrade resultat jämfört med Arbetsförmedlingens mål och uppdrag, bland annat för nyanlända och personer med funktionsnedsättning.
- 3 000 färre av de nyanlända som omfattas av etableringsprogrammet kommer i arbete.
- 2 000 färre funktionsnedsatta kommer ut i jobb.
Myndigheten själv får i och med nya besparingskrav en övertalighet på 700 årsarbetare, vilket kan motsvara en minskning på upp till 1 500 personer. Om man ska klara en budget i balans i slutet av 2019 kan minskningen bli ännu större – upp till 1 700 medarbetare.
Ännu fler kan få sluta
Arbetsförmedlingen publicerade under tisdagseftermiddagen ett pressmeddelande där man anger en ännu större siffra: ”För att få budgeten i balans 2019 skulle det i praktiken krävas att vi minskar antalet anställda med sammanlagt 4 500 personer”, detta eftersom uppsägningar inte kan träda i kraft förrän mot årets slut.
– Jag utgår från att siffrorna kommer att justeras, eftersom konsekvenserna inte överensstämmer med intentionerna, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar.
– Det oklara politiska läget, och vad en ny regering gör när den är på plats, gör också att det är svårt att se det faktiska utfallet. Men myndigheten måste självklart förbereda en större omställning.
Moderaternas talesperson slår tillbaka mot Arbetsförmedlingens larm.
”Fler ska få jobb”
– Trots att Arbetsförmedlingens anslag har ökat dramatiskt under senaste årens högkonjunktur har resultaten uteblivit. Samtidigt har en rad skandaler och misslyckanden uppdagats. Även med vårt budgetförslag kommer programanslagen vara dubbelt så stora som under finanskrisen 2009, säger Elisabeth Svantesson (M).
– Det är ingen hemlighet att Alliansen vill se en vassare och mindre statlig myndighet. En stor del av besparingen för 2019 aviserades också redan 2018. Intentionen med vår politik är inte att färre ska få mindre hjälp utan att fler ska få ett jobb. Då måste pengarna gå till sådant som ger resultat.