Efter att Per Bolund meddelade att han tänker lämna sin post som språkrör för Miljöpartiet har nio personer i partiet sagt att de vill efterträda honom. Något som nu väcker intern kritik. Enligt flera tidigare MP-toppar har språkrörsvalet snarare kommit att bli den snabbaste vägen att profilera sig inom partiet – i hopp om att belönas med andra typer av uppdrag.
– I värsta fall är det så, snarare än att man genuint tänker att man är den bäst lämpade kandidaten. Å andra sidan tror jag att det kanske inte är det största problemet, utan framför allt att det blir lite för många och lite för rörigt, säger Magda Rasmusson (MP).
Lorentz Tovatt: ”Måste ta uppdraget seriöst”
De tidigare riksdagsledamöterna Lorentz Tovatt (MP) och Maria Gardfjell (MP) delar den bilden.
– Det får inte bli så att det går inflation i det här och att man inte tar uppdraget på ett seriöst sätt, säger Tovatt.
Att man skulle ställa upp som kandidat fast man inte tror att man har en chans?
– Det är ju ett problem om folk tänker så. Jag hoppas att de som kandiderar för Miljöpartiet ska känna att de kan bidra med något. Där känner jag inte riktigt att vi är med den här processen.
Anser att partiet inte kan ledas från Bryssel
Maria Gardfjell anser att några av kandidaterna redan nu bör kliva åt sidan.
– De som nu är kandidater kanske borde ställa sig frågan: Kan jag vinna en tv-debatt mot Ebba Busch? Och de som ärligt kan svara nej på den frågan ska kanske ta tillbaka sin kandidatur.
Även språkrörskandidaten Pär Holmgrens (MP) idé om att han skulle kunna leda partiet som EU-parlamentariker från Bryssel kritiseras.
– Partiet befinner sig i kris nu. Då måste man åka runt i landet, träffa medlemmar och prata med människor där människor är. Då tror jag inte att det går att styra partiet från Bryssel, säger Lorentz Tovatt och får medhåll från både Magda Rasmusson och Maria Gardfjell.