Jakop Dalunde (MP). Foto: TT

Intern MP-kritik mot flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar miljöpartister på regeringens nya åtgärdspaket för att minska flyktingströmmen. Tufft men nödvändigt, sade vice statsminister Åsa Romson (MP). Men flera kritiserar öppet partiets beslut att gå med på åtstramningarna.

”Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte”, skriver riksdagsledamoten Jakop Dalunde (MP) i dag i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Själv hade han hellre sett att Miljöpartiet hoppade av regeringen än att behöva gå med på de åtstramningar av migrationspolitiken som presenterades tillsammans med regeringspartnern Socialdemokraterna på tisdagen.

#flykt

”Felbeslut”

– Jag tycker att det var ett felbeslut. Vi skulle behövt lägga allt vårt fokus på att bygga ut Sveriges kapacitet för att ta emot människor, säger Dalunde till TT.

Han menar att de nuvarande flyktingströmmarna kan klaras av med bland annat stödinsatser till myndigheter, kommuner, länsstyrelser och civilsamhälle.

Dessutom anser han att eventuella försämringar i kvaliteten på mottagandet kan vara acceptabla för att upprätthålla samma möjligheter att söka asyl som i nuläget.

Dalunde säger att han öppet motsatte sig beslutet under MP:s gruppmöte på tisdagen, men vill inte kommentera hur många han hade på sin sida.

– Det är väldigt blandade reaktioner i partiet. Det finns också de, och jag förstår dem, som ser riskerna med vad som hänt om vi hade klivit av, vilken politik som i så fall hade trätt i kraft i stället. Jag förstår dem även om jag inte själv landar där.

Kunde inte rösta för

Bland de som är skarpt kritiska till förslagen finns även Carl Schlyter, riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden.

”Samtliga i riksdagsgruppen var villiga att sträcka oss långt för att se till att vi har fungerande asylpolitik. Vi var alla villiga att vidta åtgärder som både gjorde det svårare för den som inte har goda asylskäl att få stanna och att öka mottagandekapaciteten genom ändrade regler.

Vi har haft flera debatter om hur vi ska lösa detta, men dagens beslut har en logik jag inte kunde rösta för”, skrev han på Facebook sent i går kväll.

TT har sökt Schlyter för en kommentar.

”Ledsna och besvikna”

Även Miljöpartiets ordförande i Borås, Hanna Bernholdsson, är starkt kritisk.

– Jag tror att det bästa för partiet hade varit att stå upp för det som vi hela tiden har lovat och lämna regeringen. Vi är många i partiet som är ledsna och besvikna. Jag hoppas att man på riksnivån märker av detta och väljer att ompröva beslutet, säger Bernholdsson till Borås tidning.

Miljöpartiet i Malmö kommer att kalla sina medlemmar till ett extra möte.

– Det har varit starka reaktioner runt om i landet och även här i Malmö. Det är framförallt mycket kritiska röster nära mig där man säger att det här går emot vår ideologi med en human och generös flyktingpolitik, säger partiets lokala ordförande Louise Arndt till Helsingborgs dagblad.

Andra positiva

Men Malin Hagerström, miljöpartistiskt kommunalråd i Nyköping, är stolt över att partiet tar ansvar för flyktingsituationen.

Det handlar ju nu framför allt om att Migrationsverket har ett mycket ansträngt läge, men jag tycker inte att gränsen är nådd, säger Malin Hagerström till Södermanlands nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet