Försäljningen av fritidshus gick upp 13 procent under de första åtta månaderna i år, jämfört med samma period förra året. Av allt att döma är det osäkerheten kring utlandsvistelserna som ligger bakom, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.
– Vi kan inte bevisa att det är just på grund av pandemin, men med all sannolikhet är det så. Man har tillbringat mer tid hemma och inte kunnat resa till andra länder.
Fritidshus prioriterade i år
Flest fritidshus har sålts i Stockholms län. Uppgången där har uppgången varit 31 procent, bara i Norrtälje har 50 procent fler fritidshus sålts de första åtta månaderna i år jämfört med 2019.
– En rörelse på 5-10 procent är normalt, men 50 procent fler – det är väldigt ovanligt. Oftast ligger fritidshus ganska konstant. Vi behöver ha ett primärt boende, fritidshus är något som kommer sen. Och det här sen har verkligen blivit prioriterat i år.
Även antalet sålda villor och bostadsrätter har slagit rekord. Hans Flink säger att han inte hade trott på den här utvecklingen tidigare i år.
– Man är hemma dygnet runt och det är väl så att man omvärderar sitt boende. Nu ska man inte längre bara sova och äta, nu ska man också ha ett kontor.
Efterfrågan kommer dämpas
Inför hösten kommer försäljningen av sommarhus att dämpas, däremot kan det bli så att fler intresserar sig för vinterfritidshus, tror Hans Flink.
– Vi har haft en fantastiskt fin sommar. Man har säkert funderat på att köpa ett fritidshus och så slår man till nu, men den stora mängd människor som vill köpa måste förr eller senare ta mattas av. Intresset för fritidshus kommer bestå, tror jag. Nu går vi mot en mörk och kylig årstid och vi får se om det händer något med vinterfritidshusen.
ÖKNINGEN LÄN FÖR LÄN
Så mycket har försäljningen av fritidshus ökat län för län
VÄSTERNORRLAND 59 procent
KRONOBERG 57 procent
NORRBOTTEN 36 procent
SÖDERMANLAND 33 procent
STOCKHOLM 31 procent
ÖSTERGÖTLAND 22 procent
HALLAND 20 procent
UPPSALA 16 procent
VÄSTMANLAND 15 procent
SKÅNE 15 procent
GÄVLEBORG 14 procent
DALARNA 12 procent
VÄSTERBOTTEN 11 procent
ÖREBRO 5 procent
JÖNKÖPING 0 procent
KALMAR 3 procent
VÄSTRA GÖTALAND 6 procent
JÄMTLAND 10 procent
GOTLAND 12 procent
BLEKINGE 15 procent
VÄRMLAND 17 procent
Källa: Svensk Mäklarstatistik