I den gamla broschyren ”Om kriget kommer” från 1961 fick allmänheten om hur de skulle agera vid ett krig. Foto: Försvarsmakten

Intresset stort för beredskap om kriget kommer

Uppdaterad
Publicerad

Oron för terrordåd, extremväder och andra kriser ökar i Sverige och även intresset för hur man bättre kan förbereda sig på ett allvarligt läge. Efter mer än 20 år av nedrustning och avspänning vill myndigheterna få oss på tårna igen.

På beredskapsmyndigheten MSB pågår ett febrilt arbete med att ta fram en broschyr med information om hur allmänheten kan förbereda sig för krig och kriser. I slutet av maj ska alla 4,7 miljoner hushåll i landet få det nya häftet hemskickat i brevlådan.

– En majoritet av medborgarna upplever att säkerheten i Sverige, Europa och världen har försämrats med terrordåd, extremväder och cyberattacker, säger Christina Andersson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SVT Nyheter.

I den gamla broschyren ”Om kriget kommer” från 1961 ville man höja försvarsviljan vid ett krig. Foto: Försvarsmakten

”Behöver öka kunskaperna”

Den gamla broschyren ”Om kriget kommer” gavs ut 1961 under det kalla kriget med information till alla hushåll om hur man kan skydda sig och förbereda sig för krig.

– Vi behöver öka kunskaperna om hur man klarar kriser i vardagen. Det handlar inte bara om krig utan det kan gälla problem med transporter och tillgång till livsmedel. Vi är alltmer sårbara och beroende av el för att kunna ladda våra telefoner, säger Christina Andersson, och fortsätter:

– De flesta människor har inte ens telefonnummer till sina anhöriga nedskrivna i en anteckningsbok. Våra basbehov av mat, vatten, värme och kommunikation behöver vi vara bättre förberedda på att hantera i en kris.

I den gamla broschyren ”Om kriget kommer” ligger fokus på krigshandlingar. Foto: Försvarsmakten

Det nya informationsmaterialet kommer att finnas digitalt på MSB:s webbplats och även ett häfte ska spridas, på lätt svenska och översatt till ett antal utländska språk. Frågor som falsk information kommer att belysas, vilka larmsystem som används vid en kris och var skyddsrummen finns.

Även i den gamla broschyren ”Om kriget kommer” uppmanas allmänheten att se upp med falska nyheter. Foto: Försvarsmakten

”Många känner ökad oro”

Även Svenska Lottakåren upplever ett nyvaknat intresse för krisberedskap hos allmänheten.

De arrangerar sedan några år tillbaka utbildningen ”Sköt dig själv”, där man får lära sig hur man förbereder sig för oväntade händelser som elavbrott, översvämningar och extremt väder.

– Vi har dubblerat antalet kurser i år. Många känner en ökad oro och otrygghet. Med kurserna vill vi också inspirera människor att hjälpa till att skapa en tryggare närmiljö, säger Maria Öst på Svenska Lottakåren.

På Svenska Lottakåren är kurserna i krisberedskap fulltecknade framöver. Foto: Svenska Lottakåren

Se också dokumentären ”Skymningsläge – Sverige under kalla kriget” på SVT Play. Filmen visar med autentiska krigsbilder och rekonstruerade övningar hur Sverige skulle ha agerat militärt och civilt om kriget kom.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.