Det amerikanska tv-bolaget CNN och brittiska Financial Times skriver att Sveriges befolkning förbereds för krig. Foto: Försvarsmakten/Skärmdump

Världsmedier skriver att svenskarna förbereds för krig

Uppdaterad
Publicerad

Internationella medier uppmärksammar att alla hushåll i Sverige ska få en broschyr om hur man förbereder sig för krig och kris. – De skriver om ett krigshot från öst men vårt fokus är inte enbart krig, säger Christina Andersson på beredskapsmyndigheten.

Stora medier som det amerikanska tv-bolaget CNN och brittiska Financial Times skriver att Sveriges befolkning förbereds för krig. De 4,7 miljoner svenska hushållen ska få nya råd om hur de kan skydda sig mot en invasion från Ryssland, enligt de utländska medierna. De beskriver också den svenska upprustningen på senare år, med soldater utplacerade på Gotland och den återinförda allmänna värnplikten.

Stort intresse

– Intresset utomlands är stort, det hade vi inte förväntat oss, säger Christina Andersson, projektansvarig för den broschyr som ska skickas ut till alla i Sverige i slutet av maj i år.

Regeringen har gett MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i uppdrag att utarbeta nytt informationsmaterial om hur invånarna kan förbereda sig för kriser och krig.

Kalla kriget

– Den gamla broschyren ”Om kriget kommer” från 1961 handlade bara om krigshotet under det kalla kriget. Nu fokuserar vi också på andra typer av kriser och besvärliga situationer som vi vill höja beredskapen för och kunskapen om. Det handlar om terrorhot, cyberattacker och extremväder som kan slå ut elförsörjningen. Vi är extremt beroende av el för vår möjlighet att hålla oss informerade och det bör man fundera lite på, säger Christina Andersson på MSB.

Autentiska krigsbilder i dokumentärfilm

Se också dokumentären ”Skymningsläge – Sverige under kalla kriget” på SVT Play. Filmen visar med autentiska krigsbilder och rekonstruerade övningar hur Sverige skulle ha agerat militärt och civilt om kriget kom.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.