Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Mauritzson hos polisen förklarar hur man ska skydda sig mot investeringsbedragare och vilka varningstecknen är. Foto: SVT

Polisen varnar: Investeringsbedrägerier fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Med välgjorda hemsidor och systematiska övertalningskampanjer över telefon övertygar bedragare sina brottsoffer att göra bluffinvesteringar.

Investeringsbedrägerierna har ökat med 57 procent under det första halvåret av 2020.

– Det finns folk som blivit av med flera miljoner kronor på det här sättet, säger Lotta Mauritzson hos polisen.

Antalet anmälda investeringsbedrägerier ökade med 57 procent under januari till juni i år, jämfört med förra året.

Ofta är det med hjälp av nätannonser som bedragarna lockar människor till att göra en första investering.

– Det kan handla om exempelvis 250 euro som en första investering. Men de nöjer sig inte med det utan vill att du ska investera mer. Gör du inte det får du inte heller tillbaka pengarna du investerat från början, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter, NBC, hos polisen.

– Många som utsätts inser ganska tidigt att de inte kommer få tillbaka några pengar. Men en del fortsätter att investera och kanske till och med övertalas till att ta lån. Det finns alltifrån de som blivit av med 2 500 svenska kronor, till folk som har blivit av med flera miljoner kronor på det här sättet, fortsätter hon.

Män oftare utsatta

Förra året lurade bedragare till sig i snitt 370 000 kronor i brottsvinst per investeringsbedrägeri. Totalt motsvarade det 38 miljoner kronor i brottsvinster per månad, enligt NBC. Motsvarande siffra för det första halvåret 2020 är 56 miljoner kronor, enligt NBC:s beräkning.

De flesta som polisanmälde att de utsatts för investeringsbedrägerier under förra året var män i åldern 50-74 år.

– Bedragarna har systematisk kontakt med dem som har övertygats till att investera. De har hemsidor som ser väldigt professionella ut och ser till att den som utsätts har tillgång till en fin graf över hur pengarna växer. De är väldigt vältaliga och övertygande.

Kriminella nätverk

80 procent av investeringsbedrägerierna har någon form av internationell anknytning, att antingen kontakten med brottsoffret eller pengaöverföringarna sker över landgränserna.

Varför har just de här brotten ökat?

– Det är ofta kriminella nätverk som ligger bakom det här, och de har väl haft en stor framgång med detta. Sedan tänker jag att många kanske vill förvalta sina pengar på ett annat sätt eftersom man har haft nollränta under lång tid. Man vill se pengarna öka, ser en sådan här annons, och bestämmer sig för att testa.

Investeringsbedrägerier: Varningstecken att ha koll på

* Annonserna som ska locka brottsoffren till att investera pengar kan bland annat handla om att ”trygga pensionen”, eller att man inte kommer att behöva arbeta mer. Kännetecknande för annonserna är att de utlovar en väldigt hög avkastning.

*En annan varningssignal är att man tvingas betala mer för att få tillbaka de pengar man redan satt in.

* I många fall sker betalningarna med bitcoin eller någon annan virtuell valuta.

* I en del fall kan bedragarna kontakta brottsoffret i efterhand, och utge sig för att ringa från en advokatfirma som ska hjälpa brottsoffret mot en avgift. I själva verket rör det sig om ytterligare ett sätt för bedragarna att lura till sig mer pengar från brottsoffret.

* Få Finansinspektionens varningslista finns företag som myndigheten, eller tillsynsmyndigheten i landet företaget verkar, varnar för. Även riktiga företag, vars namn utnyttjas av bedragare, finns listade här.

Källor: Polisens nationella bedrägericenter och Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.