Foto: TT

Investor bjuder politiker på lyxfest

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven, regeringskollegorna Ibrahim Baylan och Helene Hellmark Knutsson bjuds på Wallenbergbolaget Investors glamourösa 100-årsfest på Grand Hotel i Stockholm.

– Här är man långt ute i gränslandet, säger mutlagsexperten Thorsten Cars.

Det är ett sällsynt exklusivt evenemang nu på lördag då Wallenbergsfärens maktbolag Investor fyller 100 år. Kungaparet och kronprinsessparet kommer. Kalaset ”Investor at home”, för 1.500 gäster på företagets eget lyxhotell, kostar 10 miljoner kronor enligt bolaget självt. Det motsvarar knappt 6.700 kronor per gäst.

Gästlistan inte offentlig

Enligt Investor har företrädare för bland andra de egna bolagen, näringsliv i övrigt, regeringen och Alliansen bjudits in. Gästlistan är inte offentlig, men TT har kommit över de tre socialdemokratiska ministrarnas inbjudningar genom en granskning av regeringskansliets korrespondens.

Enligt inbjudan kommer ”kvällen att erbjuda spännande möten, mat och dryck, underhållning och musik fram till firandet av vårt århundrade vid midnatt! Festen fortsätter långt in på vårt andra århundrade”. De personliga inbjudningarna ”till dig och din partner” är undertecknade av Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och vd Johan Forssell. Klädkoden är näst finast på festskalan: Smoking/klänning.

Bolag där Investor är storägare, såsom ABB, Ericsson och SEB, ska också visa upp sig.

”Långt ute i gränslandet”

Det kan vara motiverat för ministrar att delta, anser Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption. Men hon reagerar på flera saker, inte minst värdet på förmånen:

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt, säger hon.

Thorsten Cars, ansedd expert på mutlagstiftningen, håller med om att inramningen är väl lyxbetonad.

– Här är man långt ute i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Vill ha anslag

Sundén frågar sig varför ministrarna är inbjudna.

– Finns det någon specifik person som skulle kunna påverkas i sin tjänsteutövning? säger hon.

TT kan visa att Jacob Wallenberg har ett uttalat önskemål om att regeringen ska öppna plånboken.

Hellmark Knutsson har nämligen kontaktats av Wallenberg inför regeringens forskningsproposition som väntas nästa månad. Wallenberg är ordförande i Handelshögskoleföreningen och styrelseledamot i Handelshögskolan i Stockholm. Skolans rektor skickade den 28 juni ett mejl till Hellmark Knutssons statssekreterare Karin Röding. Där framgår att Wallenberg har pratat med ministern om ”Handelshögskolans eventuella inkludering i den kommande forskningspolitiska propositionen”. Rektorn Lars Strannegård förklarar för TT att med det menas att skolan vill ha ändring på att den orättvist nog inte får statliga anslag för forskning.

– Vi önskar att vi ska få stöd från staten när det gäller forskningen och forskarutbildningen, säger han.

Thorsten Cars säger att ”det är fullt tillräckligt för att det ska vara ett sådant tjänsteförhållande som innebär att givaren kan tänkas ha fördel av att stå väl med mottagaren genom den här inbjudan”.

Även Röding kommer på festen.

Rött skynke

Både Hellmark Knutsson och samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan har dessutom accepterat inbjudan för sin respektive partner.

– Det brukar ju fungera lite som ett rött skynke i sådana här sammanhang. Att man går i tjänsten hör i viss utsträckning till för offentliga tjänster, men det finns ingen anledning att ta med sig partner. Det är en lite försvårande omständighet, säger Cars.

Ytterst tveksamt, anser även Helena Sundén.

Vad säger det om Investors omdöme att företaget även bjuder in respektive gästs partner?

– Institutet mot mutors syn på frågan är att det en röd flagga utifrån aspekten korruption att man bjuder med en medföljande. Och då ska partnern som blir inbjuden själv betala den kostnaden, säger Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.