• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ser det här som en handling mot yttrandefriheten” – hör doktoranden Vahid Saadattalab om varför han hyllar den iranska regimen i sin avhandling i klippet. Foto: TT och SVT

Iransk doktorand hyllar regimen i avhandling – SU kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

En iransk doktorand vid Stockholms universitet hyllar i sin avhandling den iranska regimen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter kallar universitetet i dag till ett extrainsatt möte om den kritiserade avhandlingen.  

– Jag blev förvånad av de starka reaktionerna, säger doktoranden Vahid Saadattalab. 

Avhandlingen som inom kort ska läggas fram vid institutionen för material- och miljökemi har väckt reaktioner sedan den publicerades för allmän läsning. Förutom att tacka sin familj har doktoranden även infogat en handskriven hälsning på persiska där han hyllar den iranska regimen och kallar personer som Morteza Motahari och Qasem Soleimani för martyrer.

Motahari har kallats för den islamiska revolutionens chefsideolog, och Soleimani betraktades fram till sin död som den näst viktigaste personen i den iranska regimen och har bland annat lett det iranska revolutionsgardet elitstyrka Quds.

Enligt doktoranden är dessa hjältar som bör hyllas. 

– Soleimani är som en pappa för mig, som en bror. Han räddade mitt land, så varför inte dedikera den till honom, säger Vahid Saadattalab. 

Många skulle kalla dessa personer för extremister, vad är ditt svar på det?

– De är hjältar. Det var de som räddade mänskligheten från onda krafter i Mellanöstern, säger han. 

Kallar till extrainsatt möte

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kallar ledningen för institutionen nu till ett extrainsatt möte på onsdagseftermiddagen.

– För oss är det en skandal. Det känns som att de har försökt sopa det under mattan, som att det inte var en så stor grej, men det är en stor grej, säger en anställd som vill vara anonym.

Vahid Saadattalab har på onsdagen inte fått någon information om hur universitetet tänker gå vidare, men säger att han inte kommer att presentera sin avhandling utan hyllningen till den iranska regimen.

Får lägga fram avhandlingen

Chefen för den berörda institutionen har inte velat ställa upp på någon intervju, men skriver i ett mejl att ”tackorden ligger helt utanför den vetenskapliga delen av avhandlingen och ingenting universitetet har del i eller står bakom”. På torsdagen återkommer han och slår fast att disputationen kommer att äga rum som planerat den 3 mars.

Bakgrund: Hyllar regimens främste general

General Qassem Soleimani betraktades fram till sin död som den näst viktigaste personen i den iranska regimen. Soleimani stod mycket nära Irans högste ledare Ali Khamenei och ledde det iranska revolutionsgardet elitstyrka Quds som utförde särskilda militära operationer i utlandet. Styrkan har haft en viktig roll som stridande för Syriens diktator Assad och i Irak där Quds ger stöd till en shiamuslimsk paramilitär organisation.  

USA anser att Quds är en terroristorganisation och att Soleimani var en hänsynslös mördare. Enligt det amerikanska försvarsdepartmentet var den iranske generalen skyldig till hundratals amerikanska soldaters död under USA:s ockupation i Irak. I januari 2020 dödades Soleimani vid en amerikansk drönarattack i Bagdad. 

Morteza Motahari var en konservativ ayatolla, filosof och lärare vid Teherans universitet. Motahari omnämndes ibland som den islamiska revolutionens chefsideolog och mördades 1979 av en militant oppositionsgrupp.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.