Isabella Lövin: Förbjud fet fisk från Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin har stridit för hårdare fiskeregler inom EU. I Toppkandidaterna berättade hon att hon vill att fet fisk från Östersjön ska förbjudas även i Sverige.

Strömming och lax från Östersjön har högre dioxinhalt än vad som är tillåtet i EU. Sverige har ett undantag som gör att vi svenskar får köpa den här fisken, men det vill Isabella Lövin ta bort.

Varför tycker du inte att vi ska få köpa den här fisken?

Toppkandidaterna

– Jag tycker det är väldigt konstigt att den svenska regeringen länge har drivit att vi ska ha ett undantag för att få konsumera den här fisken i Sverige. Den är förbjuden i resten av Europa för att den innehåller för höga halter av miljögifter som kan orsaka ganska allvarliga skador på framförallt foster och barn.

”Informationen går inte fram”

Livsmedelsverket informerar om riskerna med fisken, och vi äter den inte så ofta. Ska inte svenskarna själva få bestämma själva om vi vill äta Östersjöfisk?

– I sin utvärdering för två år sedan sade Livsmedelsverket att den här informationen inte går fram till svenska folket. Kvinnor i barnafödande ålder har ingen aning om att de inte ska äta den här feta fisken mer än två gånger om året.

– Livsmedelsverket avrådde från att Sverige skulle fortsätta att ha ett undantag. På grundval av det tycker jag det är rimligt att vi tar tag i problemet, som är dioxiner och andra gifter som bland annat sprids via luften hela vägen från kontinenten.

”Enormt slöseri att slänga tillbaka fisk”

EU ska bestämma ländernas fiskekvoter efter forskarnas rekommendationer, och på sikt kommer fiskarna bara få att slänga tillbaka 5 procent av fångsten. Och fiskeflottan i EU ska minskas. 

För att få yrkesfiskarna att inte ta upp småfisk så ska EU nu tvinga dem att ta i land all fisk de får upp. Vad är poängen med det?

– Under 40 år har EU:s fiskare kunnat slänga ut fisk som de inte har varit tillåtna att ta iland. Det har handlat om fisk som inte är könsmogen och arter man inte har kvot för. Den fisken ha man bara kunnat dumpa i havet igen – och den fisken dör. Det här har orsakat ett enormt slöseri och utarmat haven.

Miljöpartiets EU-motstånd ett minne blott

Motståndet mot EU och kravet på att Sverige ska lämna unionen var länge en självklar del av Miljöpartiets väsen. Miljöpartiet tog bort kravet på att Sverige ska lämna EU för några år sedan. Isabella Lövin har under sina år i EU-parlamentet röstat för en lång rad förslag som ger EU mer makt. Allt från beskattningsrätt för EU, förlängd föräldraledighet och kvotering.

Varför då?

– Vi har en väldigt tydlig bild att vi ska använda EU till gränsöverskridande problem. Det handlar till exempel om miljöproblem och att försvara mänskliga rättigheter.

Är kvotering ett gränsöverskridande problem?

– Den kvotering vi pratar om är till stora börsbolagsstyrelser. Vi har haft en lång övergångsperiod. Nu tycker vi att det är dags att göra någonting.

”EU ett instrument att göra nyttiga saker”

Miljöpartiet sitter dessutom i en av de partigrupper som anses vara mest federalistisk.

Om man tycker att EU ska ha mindre makt – ska man inte rösta på Miljöpartiet då?

– Det är inte mer eller mindre makt till EU utan vad vi vill att EU ska syssla med. För oss är det tydligt att medborgare har mindre att säga till om. Till exempel om att storföretagen fortsätter att släppa in koldioxid och vi hamnar i en klimatkris.

– Jag ser EU som ett instrument till att göra nyttiga saker. Enstaka nationer klarar inte att lösa de här problemen.

Finns det någon fråga där man vill flytta tillbaka makt från EU till Sverige?

– Vi tycker att delar av jordbrukspolitiken är alldeles för detaljerad och tar för stor plats inom EU-samarbetet.

Snabbfrågor

Bör EU införa en skatt på finansiella transaktioner – Tobinskatt? Det är en bra ide – ja.

Bör man införa en gemensam koldioxidskatt för hela EU? Ja.

Bör det bli förbjudet i EU att köpa sex enligt mönster från den svenska sexköplagen? Nej.

Bör danskt fläskkött bojkottas? Nej, av rättsliga skäl.

Ska Dublinförordningen, som säger att en flykting ska söka asyl i det första land hen kommer till, avskaffas? Ja.

Ska EU införa ett gemensamt system för pant av burkar och flaskor? Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet