Tvådelad bild. Gängtoppen Ismail Abdo till vänster. Till höger knäppta händer i ett knä, som tillhör gängtoppens anhöriga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flera av gängtoppens anhöriga om hoten och skräcken efter mordet på Ismail Abdos mamma – SVT har fått en unik inblick i hur livet som släkting till en gängkriminell kan se ut. Foto: Privat/SVT

Ismail Abdos anhöriga om mordet på mamman och hoten mot familjen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat flera av Ismail Abdos anhöriga som enbart på grund av sitt släktskap med gängtoppen lever under hot. Samtliga vi pratar med menar att de inte får tillräckligt med hjälp och skydd.

– Det här visar mig en helt annan bild av Sverige. Vi blev drabbade av en sån grej där man verkligen trodde att man kunde få stöd, åtminstone för våra barns skull.

Under en sen septemberkväll förra året står den 58-åriga kvinnan i sitt kök i Uppsala när hon via ett öppet fönster skjuts till döds. Anledningen: hon är mamma till Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

Bara några dagar efter mordet på mamman stoppas ett nytt mordkommando som enligt polisen ska ha varit på väg för att döda ytterligare en närstående till gängtoppen. I de misstänktas telefoner hittas videoklipp där de viftar med vapen samtidigt som de säger familjens hemadress.

Fick inte gå in i skolan

Nu går det inte längre att vara bara en förälder, syskon, kusin, barn eller barnbarn. Sedan mordet på mamman kan det som tidigare varit normalt vara förenat med livsfara, säger de.

– Vi kröp ut när vi skulle ut på balkongen för att ingen skulle se att vi var ute. Och när vi skulle sova, sov vi alla tillsammans i vardagsrummet, berättar en av de anhöriga för SVT Nyheter.

– Rektorn sa till mig att jag inte ens får gå in i skolan och ta emot hennes läxor, han lade hennes läxor i sandlådan som man har utanför, berättar en annan.

Hör anhöriga berätta om mordplanerna mot familjen, en vardag kantad av hot och kritiken mot polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.