Kriminalkommissarie Anders Ahlqvist på polisens IT-brottscentrum och en dator som drabbats av attacken i Kina. Foto: Leif R Jansson/TT, Mark Schiefelbein/AP

Kriminalkommissarien: IT-attacker kan användas som terrorvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nära 100 länder har drabbats av det utpressningsvirus som har spridits världen över det senaste dygnet. I Storbritannien har flera sjukhus angripits och även företag i Sverige har drabbats. Den här typen av attacker skulle kunna användas som terrorvapen. Det säger Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

Enligt IT-säkerhetsföretaget Avast berörs 99 länder av attacken. Ryssland, Ukraina och Taiwan ska vara värst drabbade. Men även Kina, USA, Spanien, Italien, Vietnamn och Sverige har drabbats.

– Det man har pratat om länge och oroat sig för är att man ska använda det här som terrorvapen. Det är snarast förvånade att det inte använts tidigare, säger Anders Ahlqvist kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

Dataviruset WannaCry

Om inget görs kommer attackerna att fortsätta

Viruset låser datorer för de drabbade organisationerna genom att kryptera innehållet på hårddiskarna. Sen krävs en lösensumma för att datorerna ska låsas upp igen.

– Den kortsiktiga konsekvensen är att företag och myndigheter inte kan komma åt sin lagrade data. Den långsiktiga är förhoppningsvis att fler anstänger sig för att skydda sina system, säger Anders Ahlqvist.

– Om det här drabbar samhällsinstitutioner kommer vanliga människor inte kunna få den service som de har rätt få.

LÄS MER: Stor cyberattack mot flera länder – kräver lösensumma

I Storbritannien har flera sjukhus drabbats och sjukhusen i Blackpool uppmanar människor att inte uppsöka akutvården om det inte är absolut nödvändigt.

– Det går att skydda sig mot det här och det handlar om att ha bra system och personal som förstår problemet. Gör man ingenting åt problemet kommer de här attackerna att fortsätta, säger Anders Ahlqvist.

LÄS MER: IT-attack kopplas till NSA – nära 100 länder drabbade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet