Programmerare är det vanligaste yrket inom den privata sektorn i Stockholmsregionen. Men det råder brist på programmerare och it-personal och det behövs många fler för att kunna täcka behovet.
– Det är väldigt svårt för företagen att hitta rätt kompetens och Stockholm har den största arbetskraftsbristen på tio år. Uppskattningsvis behövs det anställas 70 000 programmerare fram till 2022 i Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.
Men utbildning tar tid. Under förra året gav Migrationsverket klartecken för 15 500 arbetstillstånd i alla yrkeskategorier. 4 000 av dem gick till it-sektorn, där drygt 3 000 indier har fått arbetstillstånd för att säkra kompetensen.
– Vi ser att indier utgör en vitamininjektion inom svenskt näringsliv och inte minst i Stockholm där programmerare är det enskilt viktigaste yrket, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Arbetskraft från Indien
Det är i samband med statsbesöket av indiens premiärminister Modi som Handelskammaren har sammanställt statistik från Migrationsverket. Under flera år har it-bolagen i Stockholm hämtat it-kompetens från Indien och förra året var det rekord. Enligt Andreas Hatzigeorgiou är det en kombination mellan en stark efterfrågan på arbetskraft med spetskompetens och att kompetensinvandring leder till mer kompetensinvandring.
– Det blir en kedjereaktion där människor som flyttat till Stockholm kommunicerar på sociala medier om hur bra det är. Samtidigt är det ett varningstecken när Sverige utvisar kompetens och kommunikationen snabbt vänder till det negativa, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Varningstecken
Stockholm är attraktivt och lockande men samtidigt finns det en oro menar Andreas Hatzigeorgiou.
– Det tar årtionden att bygga ett starkt varumärke men sekunder att rasera det. Jag befarar att kompetensutvisningarna har gjort stor skada. När jag talar med de globala talangerna så märker jag att de snabbt fått en dyster bild och varnar för Sverige och att man kan utvisad på grunder som man själv inte orsakat.