• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Genrebilder: TT

It-säkerhetsexpert: Svenskar mer sårbara för cyberattacker när många jobbar hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag har vidtagit åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset genom att låta anställda arbeta hemifrån. Men det finns risker med det, menar it-säkerhetsexperten David Jacoby som varnar för att det kan utnyttjas av cyberkriminella.

– Kriminella skräddarsyr sina aktiviteter utifrån det som händer runt om i världen just nu med coronaviruset, säger it-säkerhetsexperten David Jacoby.

Det som Jacoby pekar ut som ett problem är att många företag har byggt upp sin it-infrastruktur baserat på att deras personal arbetar på kontoret.

– Hela Sverige jobbar med it-processer vi inte gjort tidigare. Man har ju byggt sina system baserat på att människor ska vara på arbetsplatsen, man kanske inte har planerat att så här många ska jobba hemifrån, säger David Jacoby, som arbetar inom it-säkerhet. 

Coronapandemin

För att arbeta med sin jobbdator hemifrån så krävs det en viss it-infrastruktur, som vpn-anslutningar, för att koppla upp sig på företagets server och komma åt det man normalt behöver.

”Ribban för säkerheten sänks”

Men att arbeta hemifrån via ditt företags vpn-tunnel innebär inte att din jobbdator är lika säker som när du är på arbetsplatsen. När du är jobbet skickar företaget kontinuerligt ut säkerhetsuppdateringar till din dator – som du blir utan när du sitter med din jobbdator utanför arbetsplatsen.

–  När man arbetar på kontoret så har ju företaget lagt in en viss infrastruktur i form av brandväggar, antivirussystem och andra system för att logga data. Det är företaget i sig som har den säkerhetsutrustningen på sitt nätverk. Sitter du inte på det nätverket får du inte den utrustningen, förklarar Jacoby.

Problemet med det är flera, menar han. Dels så innebär det att det att nätverket man är uppkopplad på kan vara osäkert i sig, om det exempelvis har sämre lösenordshantering, men det innebär också att ens dator kan exponeras mer för skadligt innehåll.

– Skillnaden är att när du sitter på kontoret så har företag oftast inbyggda filter som ”tvättar bort ”annonser och länkar som har farlig kod. Hemma så har du kanske inte mer än din vanliga brandvägg, vilket gör att du exponeras mer för samma hot. Du har inte den ”tvättmaskinen” på ditt hemmanätverk. Det är i princip samma risker och hot men ribban för säkerheten sänks när man kopplar upp sig på sin jobbdator hemifrån, menar Jacoby.

Beteendet annorlunda

Han lyfter även aspekten med att ens användarbeteende hemma kan leda till att man utsätter sig för fler risker.

– När du jobbar hemifrån så kanske du inte tänker på samma sätt som när du sitter på kontoret. Det är lätt att emellanåt, eller under din rast, använda datorn till att surfa privat en stund och då exponerar man sig ännu mer för de här hoten eftersom man besöker fler hemsidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet