En närbild av en person som får en injektion i ansiktet. En hand med rosa handskar håller försiktigt i huden på kinden, medan en spruta förs in för att administrera en behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka om man själv vill göra ett skönhetsingrepp? Hör Ivos råd för att undvika oseriösa aktörer. Foto: SVT

Ivo har granskat skönhetskliniker – det visar tillsynen

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat 86 skönhetskliniker.

Flera av verksamheterna, som utför både injektioner och kirurgiska ingrepp, har stora brister i patientsäkerheten.

– Vi har exempel på vårdskador, vi har exempel på enstaka dödsfall, säger avdelningschefen Peder Carlsson.

Förra året granskade Ivo 33 skönhetskliniker – och en rad missförhållanden upptäcktes.

Nu har myndigheten gjort en ny tillsyn, mot 86 kliniker som utför kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar.

Granskningen visar på stora brister.

– Det är generellt väldigt låg kunskap om vad som faktiskt krävs för att kunna driva de här verksamheterna på ett patientsäkert sätt. Vi ser också en hel del oseriösa aktörer på marknaden som inte ens tänker att de ska följa regelverket. Utan de är här för att tjäna pengar, säger Göran Olsson, enhetschef på Ivo.

Fillers till 15-åring

Under granskningen av klinikerna, som i de flesta fall börjat med oanmälda inspektioner, har myndigheten fattat 184 tillsynsbeslut. 38 är åtalsanmälningar mot personal.

Ivo har sett flest brister i verksamheter som utför botox och fillers. Det handlar om bland annat dålig hygien, olagligt importerade läkemedel, undermålig journalföring och om icke-legitimerad personal som utför behandlingar.

– Vi har exempel där olegitimerad personal har utfört fillersbehandling på en 15-årig flicka, och dessutom uppmanat flickan att få sina skolkamrater att komma dit. Då skulle hon själv få billigare behandlingar, säger Göran Olsson, enhetschef.

Dödsfall vid ingrepp

I de kirurgiska verksamheterna finns liknande brister – men med ännu större risker för patienten. Ivo har bland annat sett icke-legitimerad personal som kallat sig för läkare och genomfört kirurgiska ingrepp.

– Det är människor som dessutom undandragit sig vår tillsyn, vistats utomlands i stora delar av året, och kommit tillbaks och gjort nya behandlingar, säger Göran Olsson.

I ett fall har en läkare sövt en patient utan att vara utbildad inom anestesiologi.

– Den patienten vaknade aldrig.

Behov av lagändring

2021 infördes en ny lagstiftning på området i syfte att öka patientsäkerheten, men Ivo menar att det finns behov av ännu mer regeländringar framöver.

Till SVT skriver sjukvårdsminister Acko Ankarberg att regeringen arbetar med att skärpa tillsynen:

”Jag tar det som framkommer i Ivo:s rapport på stort allvar. Oseriösa aktörer hör inte hemma i svensk skönhetsvård och branschen själva har ett stort ansvar i att leva upp till de högt ställda krav som finns för att bedriva skönhetsvård.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.