Kvinna på skönhetssalong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara dagar efter ingreppet märkte Ulrica att något var fel. I videon berättar hon om hur ögonbrynen kollapsade efter ingreppet. Foto: Edina Foric/SVT

Ulricas ögonbryn kollapsade efter botoxbehandling: ”Ville inte gå ut”

Publicerad

Utåt sett såg skönhetssalongens legitimerade läkare ut att följa lagen. Men väl på plats visade det sig inte stämma och injektionsbehandlingen som Ulrica fick för ett ”bra paketpris” blev istället en mardröm.

– Jag skämdes och folk jag känner sa: ”vad fan har du gjort?”. Jag gick inte ut, säger Ulrica.

Ulrica åkte till kliniken i Östergötland för att göra fillers och botox. Hon var noga med att kolla upp personalen på salongen innan besöket.

– Mannen var läkare på vårdcentralen och hon var sjuksköterska. De vet nog vad de håller på med, tänkte jag. Men det visade sig inte stämma, säger Ulrica.

SVT granskar skönhetsbranschen

SVT Nyheter Östs granskning visar hur flera legitimerade läkare och sjuksköterskor på skönhetssalonger – som utåt sett följer lagen – i praktiken struntar i reglerna.

Konsultation innan fillers och botox

Ulrica berättar att den legitimerade läkaren struntade i kravet på konsultation. Behandlingen gjordes vid första besöket – trots att den enligt lag ska ske minst 48 timmar efter att patienten fått muntlig och skriftlig information om behandlingen, preparat och risker.

– Jag såg heller aldrig vad det var de tillberedde, det gjordes i ett annat rum, säger Ulrica.

Bara dagar efter ingreppet märkte Ulrica att något var fel. I videon berättar hon om hur ögonbrynen kollapsade efter ingreppet.

Förbjuden kampanj

Ulrica anmälde sin skönhetsbehandling till Arn, Allmänna reklamationsnämnden.

Förutom att läkaren bröt mot lagen om konsultation så var även marknadsföringen av injektionsbehandlingen olaglig.

Det var en kampanj med ett rabatterat paketpris som lockade Ulrica till Östergötland för att göra behandling. Det kan räknas som marknadsföring av läkemedel – något som är förbjudet, enligt Läkemedelsverket.

Anmälningar till Arn som rör botox eller fillers

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har registrerat totalt 191 ärenden mellan 2019 fram till maj 2024 kopplade till ”botox” eller ”fillers”.

2019: 12

2020: 19

2021: 32

2022: 46

2023: 64

Januari–maj 2024: 18

Lagen om estetiska injektionsbehandlingar

Tidigare fick vem som helst utföra fillers- eller botoxbehandling. Men sedan en lagändring i juli 2021 är det bara legitimerade läkare och sjuksköterskor som får göra injektionsbehandlingar.

Efter lagändringen finns det krav på konsultation och betänketid. Den som vill göra injektionsbehandling måste skriftligt och muntligt få information om behandlingen, preparat och risker. Därefter måste patienten få 48 timmars betänketid innan man kan göra behandlingen. Det här för att skydda patienten för vårdskador.

Varje gång en patient besöker en ny salong ska konsultation göras och skrivas in i patientjournalen. Behandling kan bokas inom 6 månader efter konsultation.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet