Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skåne hittar till slut läkaren i Stockholm, efter att ha sökt honom upprepade gånger. Foto: TT/SVT

Botoxläkare utreds: Kopplad till ett 50-tal salonger – flera med brister

Publicerad

En läkare – ett femtiotal salonger. När SVT Nyheter Skåne granskar skönhetssalonger med brister hittar vi en läkare vars namn dyker upp upprepade gånger i dokument från Ivo. Och det visar sig att myndigheten utreder läkarens yrkesutövning.

Se mer i klippet ovan när SVT Nyheter Skåne konfronterar läkaren.

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet men generellt så kan det vara svårt för en läkare att upprätthålla kvalitet om man har att göra med så många salonger, säger Göran Olsson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

SVT granskar skönhetsbranschen

Varje skönhetssalong som ger behandlingar med botox behöver samarbeta med en läkare för att få det utskrivet, eftersom det är ett receptbelagt läkemedel. Många salonger har också läkare som medicinska rådgivare om något till exempel skulle gå snett under en behandling.

– Men det gäller att kunna ha tid att göra ordentliga läkemedelsordinationer, kunna ta hand om komplikationer och så vidare.

Kan finnas risk för vårdskada

Den läkare i Västmanland som nu utreds är knuten till 42 salonger runt om i Sverige, enligt honom själv. Men SVT Nyheter Skåne hittar ett tiotal till, där han är eller har varit anknuten läkare. Enligt Ivo har samtliga salonger som läkaren samarbetar med brister. Oftast handlar det om att botox skrivs ut på felaktiga grunder – av just läkaren.

Finns det risk för vårdskada?
– Det kan det göra, säger Göran Olsson.

I de flesta fall är det sjuksköterskan på den aktuella salongen som lägger en beställning av botox via ett onlineapotek. Läkaren går sedan in och godkänner beställningen med en kod och ett knapptryck. Enligt Ivo ska varje ordination av botox ske till varje enskild patient individuellt, för att bland annat ta hänsyn till dennes hälsotillstånd.

Läkaren: ”Gör inget fel”

När SVT Nyheter Skåne konfronterar läkaren efter att ha sökt honom upprepande gånger menar han att han inte gör något fel.

– Jag gör precis som alla andra läkare och jag tar hänsyn till patientsäkerheten. Men i de fall Ivo kritiserat mig har jag ändrat mitt arbetssätt. Men rent formellt gör jag inget fel.

Läkaren säger att han vill ställa upp på en bokad intervju, men avbokar kort innan avtalad tid.

svt granskar skönhetsbranschen

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad. Trots det kan SVT Nyheter Skånes granskning visa att det går att få behandlingar i lägenheter och av 13 salonger i Malmö har sex stycken olegitimerad personal som utför behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet