Följ med SVT:s reportrar in i lägenheten på Rosengård där de blir erbjudna fillers och trådlyft.
I lägenheten har kvinnan gjort flera skönhetsbehandlingar, bland annat på ”Jasmin”.
– Hon förstörde min kind och gav mig trådlyft utan tillräcklig bedövning. Jag fick gå till vårdcentralen efteråt eftersom tråden stack ut ur min kind, och de blev helt chockade, säger hon.
Saknar utbildning
”Jasmin” berättar vidare att hon hade blivit tipsad av en vän om just kvinnan på Rosengård. Inför besöket kände ingen av dem till kvinnans brist på kompetens och utbildning för injektionsbehandlingar.
Vännen var också med vid besöket, och ”Jasmin” minns hur det var att komma in i bostaden:
– Hon sa att det skulle vara billigt. Men när vi kom in kände jag att det inte kändes bra, säger ”Jasmin”.
Kvinnan saknar den utbildning som krävs för att få lov att utföra injektionsbehandlingar. Enligt SVT:s granskning har hon även en salong i Göteborg där hon erbjuder skönhetsingrepp.
Vanligt med behandlingar i privata lägenheter
Enligt flera tips till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, är det inte ovanligt med behandlingar i privata bostäder.
Trots det är det svårt att komma åt personerna som ger behandlingar privat, eftersom Ivo inte kan göra tillsyn i privata bostäder.
– Malmö är ökänt för att det finns många oseriösa verksamheter, säger Sabina Lindahl, ordförande Estetiska injektionsrådet, en organisation vars målsättning är att öka skyddet för kunderna.
När SVT Nyheter Skåne konfronterar kvinnan i efterhand menar hon att hon aldrig tänkte utföra behandlingarna.
Det här är trådlyft
Trådlyft är ett icke kirurgiskt ansiktslyft där nedbrytbara trådar förs in i huden med nål. Detta för att få en huduppstramning och hudföryngring. Trådarna framkallar ett lyft.
Källa: Estetiska injektionsrådet
svt granskar skönhetsbranschen
Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad, bland annat att personer som injicerar måste vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Trots det kan SVT Nyheter Skåne avslöja att 7 av 13 granskade salonger i Malmö har olegitimerad personal som erbjuder behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.