• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två bilder från Tiktok på Hudmagikern och Joy Center salong i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen använder salongen i Malmö, där olegitimerad personal erbjuder botox och fillers, i sin marknadsföring i Irak. Foto: SVT/Tiktok

Kände ”hudmagikerns” bluffsalong: Olagliga fillers i Malmö

Publicerad

Med över en miljon följare på Tiktok har han byggt sitt varumärke och kallas både doktor och ”hudmagiker”. I verkligheten saknar han läkarutbildning och hans salong Joy center i Malmö har fått klagomål från missnöjda kunder och utretts av Ivo.

Se ”hudmagikerns” egna klipp och följ med reportrarna till salongen i Malmö i klippet ovan.

SVT Nyheter Skåne besöker salongen med dold kamera och reportern blir genast erbjuden både fillers och botox – trots att salongen uppgett för Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att man inte längre utför den sortens behandlingar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Vi bokar en tid och får löfte om att det är en sjuksköterska som ska utföra injektionerna. Men kvinnan som ska sticka sprutan i SVT:s reporter saknar behörighet att ge injektioner. Det har inte heller gått 48 timmar mellan konsultation och behandling, som krävs enligt lagen.

Miljonpublik på Tiktok

På sitt konto på Tiktok visar ”hudmagikern” hur han träffar kändisar i Irak, hyllas av influencers och lockar kunder från Europa till salongen på Dalaplan i Malmö.

SVT Nyheter Skåne har sökt ”hudmagikern” för en kommentar. Kvinnan menar i efterhand att hon inte själv hade för avsikt att injicera utan skulle ha hänvisat till någon annan.

SVT GRANSKAR SKÖNHETSBRANSCHEN

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft som innebär att skönhetsindustrin ska bli mer reglerad, bland annat att personer som injicerar måste vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Trots det kan SVT Nyheter Skåne avslöja att 7 av 13 granskade salonger i Malmö har olegitimerad personal som erbjuder behandlingar. Bara fyra av salongerna är registrerade i Ivo:s vårdgivarregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet