Man i glasögon med svart kavaj i TV-studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivo om HVB-hemmen: ”Aldrig jobbat så här intensivt mot kriminella” Foto: SVT

Ivo om HVB-hemmen: ”Aldrig jobbat så här intensivt mot kriminella”

Publicerad

Kriminella driver HVB-hem och ordförande för Sveriges kommuner och regioner kräver att tillsynsmyndigheten Ivo agerar. Men Ivo menar att man aldrig arbetat så hårt mot kriminella, som man gör nu.

I en polisrapport, som tidigare varit hemlig, framkommer det att flera HVB-hem drivs och bemannas av kriminella.

Nu riktar ordförande för Sveriges kommuner och regioner, SKR, skarp kritik mot tillsynsmyndigheten Ivo.

– Situationen är oerhört, oerhört allvarlig. Vår uppfattning i dag är att Ivo inte klarar sitt uppdrag, Tillsynen behöver stärkas, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson (S).

”Måste ha lagstöd”

Det har gått sju veckor sedan polisen gick ut i ett pressmeddelande med information ur rapporten, men trots det har inte hemmen stängts.

– Vi måste ha lagstöd för att kunna stänga HVB-hem. Vi kan inte bara stänga, säger Tommy Hansen, vikarierande generaldirektör för Inspektionen för vård om omsorg, i Aktuellt.

Har ni de verktyg som behövs?

– Nej. Vi arbetar med att stärka Ivo:s legala förutsättningar och att stärka samverkan och samarbete med andra myndigheterna. Vi måste också stärka de interna förutsättningarna.

När kommer HVB-hemmen som drivs av kriminella att stänga?

– Jag kan inte stå här och lova att vi kommer att stänga det hemmet, det datumet. Vi har aldrig jobbat så här intensivt mot kriminella och oseriösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.