Anders Henriksson (S) ordförande SKR.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) riktar skarp kritik mot Ivo: ”Klarar inte av sitt uppdrag” Foto: Emil Larsson/SVT

Skarp kritik från SKR: ”Ivo klarar inte sitt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens larm om att den organiserade brottsligheten ätit sig in i HVB-sfären kräver nu ordföranden för Sveriges kommuner och regioner att tillsynsmyndigheten Ivo agerar.

– Vi anser att tillsynen inte är tillräckligt bra och på det sättet så klarar de inte sitt uppdrag, säger Anders Henriksson.

Måndagen den 7 oktober blev en småbarnspappa skjuten genom ett fönster i sitt hem i Malmö. Den misstänkte är en 16-årig pojke som är omhändertagen enligt LVU och som de senaste åren varit placerad på Sis, HVB-hem och familjehem.

Avvikningar har blivit vardag

Det är bara en i raden av ungdomar som på senare tid misstänks för grova våldsbrott, mord, mordförsök och sprängningar i samband med att de är i samhällets vård. Ingen myndighet har statistik över hur vanligt det är, men poliser som SVT har pratat med menar att det numera är vardag.

Just frågan om HVB-hem har blivit högaktuell i samband med en polisrapport som slog fast att den organiserade brottsligheten ätit sig in i bolagen på HVB-marknaden.

Ivo klarar inte sitt uppdrag

Och nu riktar ordförande för Sveriges kommuner och regioner skarp kritik mot tillsynsmyndigheten Ivo.

– Situationen är oerhört, oerhört allvarlig, utifrån att det är kriminell verksamhet som bedriver och finns i våra HVB-hem, vilket är helt oacceptabelt, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson (S).

– Vår uppfattning idag är att Ivo inte klarar sitt uppdrag, Tillsynen behöver stärkas. Det innebär att de behöver göra fler oanmälda inspektioner. De behöver snabba upp sina processer och ge oss information så fort de upptäcker något.

Tillsyn efter publicering

SVT har tidigare berättat att bolagen hade kvar sina tillstånd – och placerade barn – en månad efter att polisen släppt rapporten. Det var först dagen efter publiceringen som Ivo inledde tillsynsärenden på flera hem som drivs av bolag på listan.

Tommy Hansen, ställföreträdande generaldirektör för Ivo, har avböjt intervju men medverkar i Aktuellt ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.