I slutet av 2015 tecknade Joy Nandy ett förhandsavtal för en av Peab:s nybyggda lägenheter i Arenastaden i Solna. Lägenheterna skulle stå klara ett par år senare.
– Jag hade ganska många vänner i området så det kändes naturligt att flytta hit, säger Joy Nandy.
”Vågade inte gå emot – köpte av ren rädsla”
Men det blev inte som Joy hade tänkt sig. Priserna på bostadsmarknaden föll, men Joy skulle fortfarande betala det pris som stod i förhandsavtalet från 2015. Dessutom blev bygget försenat och Joy blev erbjuden ett drömjobb i London. Därför försökte han häva sitt förhandskontrakt med bostadsrättsföreningen som Peab startat.
Men det gick inte Peab med på. Istället fick Joy höra att han skulle bli skadeståndsskyldig om han inte fullföljde kontraktet.
– Jag vågade inte gå emot Peab. Av ren rädsla köpte jag lägenheten, säger Joy Nandy.
”Jag skämdes”
I förhandsavtalet står det att lägenheten skulle upplåtas till honom kvartal fyra 2017, och Joy trodde han skulle få flytta in då.
Men bostadsrättsföreningen som Peab startat kunde inte slutföra affären förrän våren 2018 och själva inflyttningen kunde inte ske förrän i oktober 2018. Under tiden var Joy tvungen att sälja den lägenhet han bodde i med förlust.
– Jag mådde väldigt dåligt under den här tiden. Jag vågade inte prata med familj eller vänner, jag skämdes över den situation jag hamnat i, säger Joy Nandy.
Tackade nej till drömjobbet
Dessutom tvingades han nu tacka nej till drömjobbet han blivit erbjuden i London.
– Jag kunde inte ha den här tvisten på gång och samtidigt flytta till London, säger Joy Nandy.
Han berättar också att lägenheten idag är värd drygt en miljon mindre än han betalat för den och att han har fått leva väldigt sparsamt de senaste åren för att komma ikapp sin ekonomi.
– Jag har sparat typ 60 procent av lönen de senaste åren.
Rätt att häva köpet?
Enligt en expert på fastighetsjuridik är förseningarna som Joy Nandy och andra köpare råkat ut för skäl nog att få häva köpen.
Peab och bostadsrättsföreningen vill inte kommentera detaljer i Joys fall, men menar att de inte agerat felaktigt och att avtalet är bindande.
Se mer om försenade bostadsbyggen och hör missnöjda köpare i Plus tisdagen den 1 oktober.
Förhandsavtal
Förhandsavtal gällande nyproducerade bostadsrätter regleras av bostadsrättslagen. Avtalen är bindande men konsumenten kan häva avtalet om upplåtelsen blir skäligen försenad på grund av föreningens försummelse.
Det finns ärenden som avgjorts i tingsrätten. Men rättsläget är oklart eftersom domarna är olika och ledande bostadsjurister i Sverige är oense om hur lagen ska tolkas och när en konsument har rätt att häva ett förhandsavtal.