På den nybyggda Bjursåsskolan utanför Falun står Johanna Dalin och blickar ut över klassrumet där klass 9A sitter bänkade. Det är snart dags för nationella prov och många är nervösa. Johanna gjuter mod i klassen och förklarar hur det kommer att gå till.
– Vissa tar det som en vanlig dag men för vissa är det en ”big deal”, säger Johanna Dalin.
Hon har jobbat som lärare i 17 år. Det var aldrig någon tvekan, sedan hon var liten har hon vetat att hon ville bli lärare.
– Jag tycker om det här yrket, visst jag har svackor som alla andra men jag brinner för det här, säger hon.
Negativ bild
När läraryrket diskuteras är det ofta i negativa tongångar. Det är dåligt med utbildad personal, lönerna är låga och få vill läsa lärarprogrammen. Men bilden är mycket mer mångfacetterad.
– För mig är det världens bästa jobb, att se det klicka till hos en elev, när någon förstår. Det är en underbar känsla, säger hon.
Omtyckt lärare
Johanna är omtyckt bland eleverna, flera beskriver henne som engagerad och målmedveten. Själv tycker hon det är en naturlig del av jobbet, empati och lyhördhet är viktiga delar.
Att höja lönen för lärare för att få upp statusen för yrket är bra enligt Johanna, men det finns andra delar som kanske spelar ännu större roll.
– Pusha oss, peppa oss, visa att ni bryr er. Jag vill ju att chefen ska besöka verksamheten och se vilket bra jobb man gör, säger hon