Ett basutbud som innehåller lite mer än de markbundna tv-kanalerna kostar inte särskilt mycket per månad, men för den som vill ha film- och sportkanaler kan kostnaden lätt rusa iväg. En del frestas då att skaffa ett piratabonnemang och kunna se alla kanaler för bara några hundra kronor i månaden i stället för ett par tusen. Att vara pirat-distributör av tv-program har alltid varit olagligt, men det blev inte straffbart att vara pirat-kund förrän 1 augusti 2014.
– Jag tror att de flesta pirat-kunder har en ganska stark magkänsla att det de gör inte är okej, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare i immaterialrätt vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Däremot kanske de inte är medvetna om att det precis blivit olagligt ett visst datum.
Detektivarbete
Pirat-distributörens verksamhet är relativt enkel. Via ett helt vanliga abonnemang fångas de koder upp som behövs för att se programmen som omfattas av dyra abonnemang. Koderna skickas sedan vidare via internet till pirat-kundernas digitalboxar, boxar som finns i handeln och också används för helt lagliga abonnemang.
Ett stort detektivarbete för att spåra pirat-distributörer görs av betal-tv-branschen själv. En metod är att helt enkelt skaffa olika pirat-abonnemang för att på så sätt ringa in distributörerna och avslöja dem för polisen. När distributörerna avslöjas får man också tag på kundregister, alltså tittarna.
– Initialt är det distributören som vi identifierar och i samband med rapporten anger vi även slutanvändarna till åtal. Men det är polisen som får driva den utredningen, berättar Anders Braf, security manager på Nordic Content Protection, ett branschorgan för många skandinaviska tv-bolag och betal-tv-leverantörer.
Svårt föra statistik
Innan lagen ändrades så att det också blev straffbart att vara pirat-kund, beräknade betal-tv-branschen att det fanns en kvarts miljon användare i Sverige.
– Det här är en verksamhet som sker i det fördolda, så därför är det väldigt svårt att föra statistik på det, säger Anders Braf. Men vi har fått indikationer på att några nätverk stängdes ner i samband med den nya lagstiftningen 2014. Vi får också indikationer på att nätverk stängs i samband med att polisen genomför aktioner och går ut i media.
Kännbara straff för distributörer
De första rättegångarna mot pirat-tittare är på gång, två fall i Stockholmsområdet och ett i Kalmar län.
Alla åtalade har erkänt sig skyldiga och kommer utöver böter att dömas till skadestånd motsvarande vad ett lagligt tittande på utbudet hade kostat.
För pirat-distributörer kan straffen bli betydligt mer kännbara. En man i Göteborg dömdes i början av november till tio månaders fängelse och att betala över 17 miljoner kronor till olika programleverantörer. Själv uppger den dömde att han bara lyckades tjäna runt en miljon på sin verksamhet.