Jämtin blev partiets räddare i dess svåraste stund

Publicerad
Analys ·

När Carin Jämtin nu lämnar posten som partisekreterare är Socialdemokraternas ambition att rekrytera en efterträdare som kan spela en tydligare politisk roll.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Carin Jämtin är visserligen hyllad för sin insats som partiets räddare i samband med Håkan Juholts avgång som partiledare, men det finns samtidigt kritik internt i partiet mot henne för att hon varit alltför tyst och frånvarande i den politiska debatten.

Försäkrar att det inte finns dolda skäl

Själv försäkrar Carin Jämtin att det inte finns några dolda skäl bakom hennes avgång. Hon tillträdde redan 2011 och vill inte sitta kvar över ännu en valrörelse. Därmed är det rätt tidpunkt att nu lämna uppdraget, menar hon.

Carin Jämtin har en lång politisk karriär bakom sig. Hon har varit kommunpolitiker i Stockholm i flera år, men också socialdemokratisk biståndsminister. Även om hon i dag säger att hon ska fortsätta som riksdagsledamot är det nog ingen som blir förvånad om hon utses till ny chef för biståndsorganet Sida.

Sida ska få ny chef i höst eller vinter och en utnämning av Carin Jämtin skulle ifrågasättas av få. Som före detta biståndsminister är hon väl insatt i sakfrågorna. För Socialdemokraterna har det också alltid betraktats som viktigt att ha kontroll över både Sida och biståndspolitiken.

Spelade viktig roll i krisen

Carin Jämtins viktigaste insats hittills är den roll hon spelade under den kris partiet gick igenom i samband med Håkan Juholts avgång. Socialdemokraterna visade tydliga tecken på sönderfall med tydliga motsättningar mellan olika fraktioner inom partiet.

Under några veckor lyckades partiledningen med Carin Jämtin i spetsen både få Håkan Juholt att avgå och att tillsätta Stefan Löfven som partiledare. Därefter vann partiet regeringsmakten i valet 2014. Omdömet om Carin Jämtin i Socialdemokraterna är fortfarande att det var hon som räddade partiet i dess svåraste stund.

Hennes politiska insatser är dock mer blygsamma. Hon har fört en ganska anonym tillvaro på Sveavägen 68 (Socialdemokraternas partihögkvarter) och inte deltagit särskilt mycket i den politiska debatten. Hon har presenterat få politiska utspel eller förslag och tystnaden utåt har ifrågasatts internt.

Nya krav

När hon nu lämnar sin post är därför kravspecifikationen på en ny partisekreterare att denne både ska fortsätta utveckla organisationen, men också ha en politiskt utåtriktad roll. Viktigt inte minst då partiet står på tröskeln till en ny valrörelse där Socialdemokraterna är i stort behov av en omstart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.