• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jan Albert om FHM:s nya teststrategi: ”Borde inte ha gjort förändringen”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten borde backa från rekommendationerna om att testa färre för covid-19. Det anser smittskyddsprofessorn Jan Albert.

– Jag tycker inte att man borde ha gjort den förändringen, säger han i Aktuellt.

En ny våg av coronasmitta drar över kontinenten just nu. Flera europeiska länder redovisar rekordhöga smittotal, bland annat grannländerna Norge och Danmark. Det har också inneburit återinförda restriktioner.

– Det är oroande och jag kan förstå att man tittar med oro på de länder som haft en väldigt snabb ökning, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, i Aktuellt.

– Skulle den här ökningen fortsätta i några veckor till blir det jobbigt.

Stabilt läge i Sverige

Än så länge syns ingen dramatisk ökning i antalet nya fall i Sverige, men det är för tidigt att säga vad det beror på menar Jan Albert.

– Det kan vara så att vi bara ligger några veckor efter. Om den här stabila situationen håller i sig kan det bero på att vi har många som haft infektionen och att många vaccinerat sig, säger han.

Folkhälsomyndigheten ändrade nyligen rekommendationen för provtagning för covid-19. Den som är vaccinerad, eller har varit sjuk i covid-19 det senaste halvåret, behöver inte längre testa sig även om de får luftvägssymtom.

Kritisk till FHM:s strategi

Jan Albert är kritisk till att färre testas för sjukdomen och anser att Folkhälsomyndigheten borde backa från den nya rekommendationen.

– Jag tycker inte att det är bra, jag tycker inte att man borde ha gjort den förändringen 1 november. Man skulle ha behållit samma rekommendationer som vi haft under hela pandemin. Nu är det svårt att veta om vi ligger på en stabil nivå eller om det är så att vi missar fall i större utsträckning än tidigare, säger han.

Han anser att det är viktigt både för att kunna följa utvecklingen i stort och för att kunna smittspåra för att hejda större utbrott.

– Vi har smittskyddsåtgärder och kontaktspårning just därför att det funkar, säger han.

FHM: Inte ändamålsenligt

Folkhälsomyndigheten har tidigare framhållit att det inte är motiverat att ha en så omfattande testning i det nu rådande läget. Det är inte heller förenligt med smittskyddslagen, har generaldirektör Karin Tegmark Wisell tidigare sagt i Ekots lördagsintervju.

– Lagen säger tydligt att de insatser som görs måste vara balanserade mot de konsekvenser vi ser på människors hälsa, sade hon i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.